Hlavní obsah

ORL ve Vinohradské nemocnici kvůli odchodu lékařů zřejmě skončí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na klinice ORL ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze je kritická situace. Z devíti sloužících lékařů se přidalo k akci Děkujeme, odcházíme, šest, kteří podali výpověď k 1. březnu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Článek

Když vedení nemocnice vypsalo volná pracovní místa, odborníci na ušní-nosní-krční (ORL) mezi nimi nebyli. Lékaři se tak začali obávat úplného uzavření kliniky, jejíž péči plně nenahradí žádné jiné lůžkové oddělení v Praze, jak sliboval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Avizovaná Ústřední vojenská nemocnice, která se měla o jejich pacienty postarat, totiž vůbec neošetřuje děti, které na vinohradském ORL tvoří třetinu, a s ohledem na ostatní potencionální pacienty upozornila na omezené kapacity svého oddělení.

Naděje podle některých lékařů ovšem stále trvá, i když systémové požadavky, které odcházející lékaře vedli k podání výpovědí, nemá v moci ředitel Vinohradské nemocnice Marek Zeman ovlivnit.

„Ředitel nemocnice se snaží najít řešení. Už proběhla dvě jednání a další nás čekají ke konci týdne. Na obou stranách je vůle pokračovat v činnosti kliniky. Já i mí kolegové bychom neradi viděli jeho ukončení,“ řekl Právu vedoucí lékař kliniky ORL vinohradské nemocnice Aleš Hahn. Probíhající jednání potvrdila i mluvčí nemocnice Jana Jelínková, která popřela spekulaci, že by měl odejít primář ORL Ivan Šejna.

Traumacentrum v ohrožení

Uzavření tohoto oddělení také přímo ohrožuje existenci jednoho ze tří traumacenter v hlavní městě, kam se vozí ty nejakutnější zranění. „Traumacentrum musí zůstat komplexní, což by bez ORL nebylo, a tak by zůstalo jen v motolské nemocnici a částečně ve Střešovicích. To může mít za následek, že lidé s těžkými zraněními prostě nedojedou a umřou,“ řekl minulý týden Právu lékař Miloš Voleman, chirurg a předseda lékařského odborového klubu FNKV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám