Hlavní obsah

Bílek ani Čech policii nepovedou, prohlásil John

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policejním prezidentem se nestane ani jeden z uchazečů, kteří se o tento post přímo přihlásili. Současný náměstek ministra vnitra Radka Johna (VV) Viktor Čech ani náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek nepřesvědčili poradní komisi, která tak šéfovi resortu vnitra z této dvojice žádného kandidáta nedoporučila. John to v úterý oznámil na tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Na základě posouzení výsledků psychologických vyšetření, jazykových pohovorů a osobních pohovorů řešících problematiku práce policejního prezidenta a ekonomiky policie posoudila komise vhodnost kandidátů a ani jednoho z nich ke jmenování do funkce policejního prezidenta nedoporučila,“ řekl k tomu John s tím, že závěry komise respektuje.

Konkrétní důvody, proč ani jeden z kandidátů u komise neuspěl, odmítl John přiblížit s tím, že např. výsledky psychologických vyšetření nelze zveřejňovat. Komise zasedala více než šest hodin. Původně nominovaní bývalí ministři vnitra za ČSSD František Bublan a Martin Pecina se jednání neúčastnili.

ČSSD následně oznámila, že poslanecký klub nesouhlasí s účastí svých zástupců ve výběrové komisi. Celý proces výběru šéfa policie je prý netransparentní. John by měl podle soc. dem. vypsat nové výběrové řízení.

ODS tvrdila, že favoritem je Čech

Další kolo výběru nového šéfa policie podle něj proběhne ve středu, kdy bude komise hodnotit tři kandidáty, kteří se přihlásili do výběrového řízení. Mezi nimi je šéf pražské policie Martin Červíček, jeho kolega z ústeckého kraje Jiří Vorálek a náměstek jihomoravského policejního ředitele Petr Lessy.

„Zítra zasedne odborná výběrová komise a bude posuzovat vhodnost těchto tří kandidátů. Jejich závěry a doporučení budu plně ctít,“ doplnil John. Výsledky chce oznámit ještě zítra odpoledne.

John zároveň vrátil kritiku představitelům ODS, kteří výběrové řízení napadali s tím, že je šité na míru Čechovi. „Někteří odborníci na bezpečnostní problematiku z ODS, kteří tvrdili, že jejich zpravodajští vrabci cvrlikají, že prezidentem bude pan Čech, by měli vyměnit zpravodajské vrabce,“ poznamenal ministr.

Celkem se do nynějšího výběrového řízení přihlásilo 11 lidí, šest z nich ale nesplňuje kritéria. Premiér Petr Nečas (ODS) proces opakovaně kritizoval kvůli pochybnostem o tom, zda je plně v souladu se zákonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám