Hlavní obsah

Praha předělá tendr na čističku. Opozici vadí, že projekt stál už 275 miliónů

Praha

Pražský magistrát se rozhodl přepracovat projekt na novou čistírnu odpadních vod. Praha chce zejména zjednodušit požadavky pro uchazeče, aby se do tendru mohlo zapojit více subjektů. Informoval o tom v úterý primátor Bohuslav Svoboda (ODS), podle něhož jde o jedinou variantu, která zajistí, že Praha nepřijde o evropskou dotaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda

Článek

Kvůli přepracování podmínek tendru bude zřízena komise. Přepracovaný tendr bude zveřejněn na konci února, nabídky bude možné podávat do 14. dubna.

Podle opoziční TOP 09 stála rekonstrukce pražské Ústřední čistírny odpadních vod již 275 miliónů korun. Z toho 56 miliónů náleží advokátní kanceláři Jansta za přípravu nynějšího tendru. Uvedl to pražský radní za TOP 09 Pavel Richter. Podle Svobody ale byly tyto závazky uzavřeny ještě minulým vedením města.

Celkové náklady na vybudování nové vodní linky, rekonstrukci nynější čistírny a vybudování kalového hospodářství odhaduje město asi na 19,8 miliardy korun. Zhruba šest miliard korun by Praha mohla získat z evropských fondů. Stavba bude realizována v několika fázích, současný tendr v hodnotě asi 6,3 miliardy korun se týká výstavby nové vodní linky.

Čistička napomohla pádu ministra Drobila

Tendr provázely některé pochybnosti, podle TOP 09 má výběrové řízení velký korupční potenciál. Pochybnosti o zakázce na dostavbu čističky se objevily v souvislosti s kauzou údajné snahy manipulovat zakázky na Státním fondu životního prostředí.

Aféru odstartoval odvolaný ředitel fondu Libor Michálek. Poradce bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Martin Knetig údajně Michálka nabádal k manipulaci i se zakázkou na pražskou čistírnu. Ta měla být nadhodnocena o tři miliardy korun, aby si dvě křídla ODS mohla rozdělit po půl miliardě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám