Hlavní obsah

Heger je ochoten odstoupit, pomůže-li to vyřešit situaci ve zdravotnictví

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v úterý na konferenci v Senátu věnované napjaté situaci ve zdravotnictví nabídl odborům a protestujícím lékařům svou funkci, pokud se domnívají, že by to současné problémy zdravotnictví vyřešilo. Připustil však také, že chápe nedůvěru lékařů ke slibům o reformě a dodal, že by záruky mohla podat vláda jako celek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

"Vím, že společnost obecně trpí nedůvěrou. Těžko mohu přinést lékařům peníze v pytli," řekl ministr s tím, že zatím může lékařům jen slíbit, že příští rok už jim platy stoupnou. Podotkl, že jako ředitel královéhradecké nemocnice měl u svých lékařů dobré jméno, takže většina by jeho slibům věřila.

Odcházejícím lékařům ale jeho slova nestačí. "Místo slibu ministra by mohlo být usnesení vlády, budu o tom mluvit s premiérem, co lze udělat," slíbil Heger.

Heger poznamenal, že klidně odstoupí, jestli si lékařské odbory myslí, že personální změnou se situace vyřeší. "Dělat ministra odcházejícím lékařům není slast," řekl Heger.

Heger: může dojít i na pád vlády

Varoval, že akce odborů může skončit nejen pádem ministra, ale pádem celé vlády. Pak by peníze dostali v havarijní situaci od jiné vlády a připravené a dlouho očekávané reformy by se zpomalily.

Při zahájení semináře promluvil také šéf České lékařské komory Milan Kubek a hned zkraje zdůraznil, že za současný stav zdravotnictví nemůže současná vláda ani Heger, ale podíl na neutěšené situaci mají všechny vlády předchozí.

Důvěra lékařů v Hegerovy přísliby reformy však podle Kubka padá právě proto, že je „asi patnáctým ministrem za posledních 20 let, který slibuje, že se tím bude zabývat“. Současnou akci Děkujeme, odcházíme Kubek označil za dosud „největší proreformní hnutí“, které se zřejmě se sliby jen tak nespokojí.

Polovina z odcházejících lékařů má kariéru před sebou

Kubek rovněž upozornil, že představa, že výpovědi většinou podali nejmladší a málo zkušení lékaři, je mylná. Podle jeho statistik až 50 procent tvoří lékaři ve věku od 30 do 40 let, kteří by se v nejbližší době dočkali profesního růstu.

„Polovina lékařů je ve věku 30 až 40 let, což znamená, že mají největší profesní růst před sebou,“ prohlásil Kubek v Senátu. Na půdě parlamentu rovněž představil grafy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), na nichž demonstroval, jak si ČR mezi členskými státy ve vztahu ke zdravotnictví vede.

„Jsme na samotném chvostu, co se financování zdravotnictví týče,“ uvedl šéf lékařské komory. Podle další statistiky OECD si ČR nevedla dobře ani při porovnání investic různých zemí do lidských zdrojů, čímž se rozumí financování vědy, vzdělání a právě zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám