Hlavní obsah

Mrznoucí mlha políčila na řidiče neviditelnou ledovou past

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ranní mlha a nízké teploty vytvořily na některých silnicích ČR téměř nepostřehnutelnou kluzkou vrstvu ledu, která zapříčinila problémy v dopravě i několik karambolů. Dispečeři proto doporučují opatrnou jízdu. V horských oblastech zůstávají na komunikacích zbytky zledovatělého sněhu.

Foto: René Chvalina, Právo

Jedna z nehod mezi Medlešicemi a Chrudimí na Pardubicku

Článek

Nenápadné, ale o to zrádnější náledí na silnici podcenilo v úterý ráno mnoho řidičů v celém Pardubickém kraji. Jenom na čtvrtkilometrovém úseku mezi Medlešicemi a Chrudimí museli hasiči a odtahová služba vyprostit v jednu chvíli z hlubokých příkopů čtyři automobily.

Na silnicích v horských oblastech Královéhradeckého kraje zůstává místy vrstva zledovatělého sněhu. Silnice v hradeckém kraji jsou s opatrností sjízdné, kromě cesty mezi Vysokou nad Labem a Opatovicemi nad Labem, která je uzavřená kvůli záplavám. Silničáři také varují před nebezpečím vzniku náledí na Jičínsku. Teploty klesly až tři stupně pod bod mrazu. Místy jízdu motoristům ztrpčuje mlha.

Silničáři v Libereckém kraji varují před mlhami, které snižují viditelnost a mohou namrzat. Hlavně na Jablonecku a Semilsku klesají v nižších polohách teploty pod bod mrazu. Na silnicích nižších tříd hlavně v horských oblastech leží zledovatělé zbytky sněhu a místy se tvoří vyjeté koleje a díry.

Silničáři v Libereckém kraji varují před mlhami, které snižují viditelnost a mohou namrzat. Hlavně na Jablonecku a Semilsku klesají v nižších polohách teploty pod bod mrazu. Na silnicích nižších tříd hlavně v horských oblastech leží zledovatělé zbytky sněhu a místy se tvoří vyjeté koleje a díry.

Zvýšenou pozornost by měli motoristé věnovat jízdě po silnici I/37 u obce Kuks na Trutnovsku, kde zhruba 300 metrů od čerpací stanice teče voda z pole přes silnici. Místo, kde je kluzká vozovka, je označené dopravním značením.

Řidiči si neuvědomují, že je pořád zima.

Ve středních Čechách ráno komplikovala jízdu námraza. Opatrní by měli být zejména řidiči na silnicích druhé a třetí třídy na Benešovsku. Místy se tvoří také mlha. Policie ráno vyjížděla mimo jiné k dopravní nehodě na dálnici D1, kde se na 61. kilometru převrátil kamión převážející prasata. Směr na Brno musel být uzavřen. [celá zpráva]

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na některých místech si podle cestářů řidiči musí dávat pozor na mlhy. Na komunikacích druhé a třetí třídy na Písecku a Strakonicku mohou být místa, kam vytéká voda z okolí a tvoří se náledí.

Silnice na Vysočině namrzají a mohou klouzat. Na zledovatělé úseky narazí řidiči hlavně na Třebíčsku a na Žďársku. Podle krajské správy a údržby silnic je potřeba jezdit opatrně v celém kraji, především v zatáčkách a v lesních úsecích. Osobní auta po ránu havarovala v Pávově u Jihlavy a v Rapoticích na Třebíčsku.

Silničáři měli venku techniku od 02:00 a obnovovali posyp vozovek. Podle dispečera krajské správy a údržby jezdí řidiči v posledních dnech hodně neopatrně, protože vidí holé silnice. "Neuvědomují si, že je pořád zima," poznamenal.

Silnice ve Zlínském kraji pokryla místy souvislá mlha, která kvůli poklesu teplot navíc může namrzat. Kvůli námraze začali silničáři po několikadenní oblevě opět některé úseky sypat. Například na Zlínsku je zvýšené riziko v okolí Valašských Klobouků, Slavičína, Vlachovic, Újezda a Vlachovy Lhoty.

V lesním úseku mezi Hvozdnou a Ostratou  dokonce havaroval na kluzkém povrchu posypový vůz. „Při havárii se vozidlo zastavilo kabinou o vzrostlý strom a došlo k vysypání solného posypového materiálu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček s tím, že naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám