Hlavní obsah

Šéf filharmonie ztratil služební kartu i s PIN, zloděj vydrancoval celé konto

Bývalý šéf České filharmonie Václav Kasík ztratil během svého loňského tříměsíčního angažmá v čele muzikantů služební kreditní kartu. Neznámý zloděj se tak dostal ke kontu filharmonie a celé jej vyždímal, ztratilo se 192 tisíc korun. Nebyl to žádný kumšt, Kasík totiž měl u karty i PIN kód.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Kasík

Článek

Podle informací Mladé fronty Dnes se záležitostí zabývá komise ministerstva kultury, která bude zřejmě chtít po Kasíkovi náhradu škody.

Kasík vedl filharmonii během loňského léta poté, co byl kvůli sporům odvolán z postu ředitele Českého rozhlasu.

K dispozici měl služební kartu s přístupem ke 192 tisícům korun. Kasík MfD sdělil, že kartu jen tak nevytrousil, ale „byla mu normálně odcizena“. Kolik vzápětí zloděj z konta ukradl, prý sám neměl ponětí. O tom, že byl ke kartě přiložen i PIN kód, nechtěl exředitel filharmonie příliš hovořit.

Spory ve filharmonii a rozhlase

Václav Kasík je bývalým muzikantem a hudebním redaktorem. Hrál např. s Country beatem Jiřího Brabce, s Evou Pilarovou či Hanou Zagorovou, což mu také hudebníci filharmonie vyčítali, jelikož to podle nich nebyly zkušenosti hodné ředitele. Kromě toho protestovali proti tomu, že nebyl zvolen výběrovým řízením, nýbrž jednoduše dosazen. Kasík v čele filharmonie skončil loni v srpnu.

V červenci 1999 se stal generálním ředitelem Českého rozhlasu, ve funkci byl potvrzen v květnu 2005 a v červenci roku 2009 jej Rada ČRo z funkce odvolala.

Radní Kasíkovi vyčítali problémy v oblasti hospodářské, zejména překročení rozpočtu rekonstrukce budovy na pražské Vinohradské ulici o 100 miliónů korun, anebo závažné porušení mandatorní smlouvy s právníkem, který prodával rekreační sídlo ČRo v Peci pod Sněžkou.

Od podzimu roku 2009 byl poradcem pražského primátora Pavla Béma, na jaře roku 2010 byl pověřen řízením magistrátního odboru public relations.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám