Hlavní obsah

Adresy policistů a hasičů se shodují s vítězi zakázek, zjistil audit na vnitru

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Forenzní audit, který pro ministerstvo vnitra vypracovala společnost Ernst&Young, zjistil desítky případů, kde se shodují adresy zaměstnanců policie či hasičů s adresami dodavatelů služeb pro tyto bezpečnostní složky. Zřejmě nejvýraznější příklad možného konfliktu zájmů auditoři zjistili na generálním ředitelství hasičů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra a šéf VV Radek John

Článek

Zakázku za 4,3 miliónu tam získala firma otce jedné ze zaměstnankyň. Vedení hasičů odmítlo sdělit, jakou práci firma Beel-Bartyzal pro hasiče odvedla.

Všechna podezření jsou však prý připraveni vyvrátit, pokud je ministr vnitra Radek John (VV) zbaví mlčenlivosti.

„Je to celé nesmysl, jde pouze o shody adres, kdy třeba v jednom vchodu bydlí nějaký zaměstnanec a zároveň také jeden z dodavatelů, tedy dva různí lidé bez jakéhokoli jiného pojítka. Všechny případy jsme ve zprávě pro vnitro vyvrátili a doložili,“ podotkl mluvčí hasičů Radek Kislinger.

Dobře informovaný zdroj Právu sdělil, že příbuzná majitele firmy byla v inkriminované době těhotná, takže se k žádným informacím o zakázce nedostala. „Navíc u hasičů pracovala na zahraničním oddělení jako překladatelka,“ upřesnil zdroj.

Vnitro: Uděláme další audit

Podle auditu, jehož kopii má Právo k dispozici, byly nalezené shodné adresy u 22 hasičů a u 699 policistů.

Současný pověřený policejní prezident Jiří Novák v pondělí ale odmítl, že by jakýkoli zaměstnanec policie či jeho rodinný příslušník byli zároveň dodavateli byť jediné zakázky objednané některou z policejních složek.

Vysoké číslo shod (téměř sedm stovek) vysvětlil Novák tím, že v drtivé většině případů jde třeba o policisty pracující v zahraničních misích či na zastupitelských úřadech, kteří si jen vyfakturovali své náklady v rámci služby nebo jim policie něco sama nakupovala či poskytovala.

„Rozhodně se ale neúčastnili žádných zakázek. Zatím jsme nenašli žádnou shodu tak, že by šlo o nějakou kolizi, tedy že by nějaký zaměstnanec byl zároveň dodavatelem zakázky objednané policií, to samé platí i v případě rodinných příslušníků,“ řekl včera Právu Novák.

Také samotné ministerstvo vnitra ústy svého náměstka Michala Moroze zatím nemá informace o tom, že by někdo z příslušníků policie či hasičů byl v konfliktu zájmů.

„Zatím nám z toho auditu nevyplývá, zda ty nalezené shody v adresách či účtech jsou problém či nikoli. Jde pouze o upozornění auditorů, že v některých případech je shoda adresy dodavatele s adresou někoho ze sboru,“ uvedl Moroz.

Vnitro nyní chce provést interní audit, který má jednotlivé případy dál prověřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám