Hlavní obsah

Nový velvyslanec USA dorazil do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do Prahy v pondělí dorazil nový velvyslanec Spojených států Norman Eisen, potvrdila americká ambasáda. Funkce se má ujmout příští týden. Post byl uprázdněn téměř dva roky. Eisen je bývalý poradce amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Velvyslanectví USA v ČR, ČTK

Velvyslanec USA v České republice Norman Eisen

Článek

Eisen po příjezdu prohlásil, že ho těší, že konečně do ČR i s rodinou dorazil. „Jsem připraven začít ihned na velvyslanectví pracovat na dalším zlepšení americko-českých vztahů, které jsou již nyní na výborné úrovni,“ uvedl a závěrem poznamenal:  „Věřím, že můj pobyt v České republice bude jednou z nejzajímavějších zkušeností v mém životě“.

Obama závěrem loňského roku využil své pravomoci a nového velvyslance jmenoval bez souhlasu Senátu přímo. [celá zpráva]

Eisenův příjezd do ČR se v těchto dnech čekal. Funkce se má ujmout příští týden v pátek, kdy prezidentu Václavu Klausovi předá pověřovací listiny.

Místo velvyslance bylo po odjezdu republikána Richarda Grabera uprázdněné od předloňského 20. ledna. Ten odjel poté, co se ve Spojených státech vyměnila administrativa.

Dosud byl nejvýše postaveným diplomatem na americké ambasádě v Praze chargé d'affaires Joe Pennington.

Norman Eisen
Dosavadní Obamův poradce pro etiku má kořeny v bývalém Československu. Pocházela odsud jeho matka, otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holocaust.
Předtím, než začal pracovat v Bílém domě, byl Eisen 17 let partnerem ve washingtonské právní firmě Zuckerman Spaeder. Je také spoluzakladatelem organizace Občané pro zodpovědnost a etiku ve Washingtonu (CREW), jejíž hlavní činností je kontrola vlády. Eisen s vyznamenáním vystudoval dvě americké prestižní školy, a to Brownovu univerzitu a Harvardovu univerzitu, kde se seznámil s Obamou.
Původně se mělo za to, že poté, co ho nominoval Obama, senátoři Eisena hladce schválí. Jeho kandidatura se ale v Senátu zadrhla kvůli podezření, že se nezachoval příliš eticky při předloňském odvolání vysoce postaveného úředníka, který kritizoval spolupracovníky prezidenta. Šlo o generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby Geralda Walpina. Obama jej odvolal v červnu 2009.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám