Hlavní obsah

Hladiny řek v ČR klesají, Labe čeká pokojná kulminace

Právo, ČTK, Ivan Blažek, Jaroslav Švehla
Aktualizováno

Počet třetích povodňových stupňů na českých řekách v neděli zvolna klesá. Stav ohrožení platí na několika místech dolního toku Labe, na Ohři, Mži a Cidlině. Hladina Labe v Ústí nad Labem a Děčíně má stoupat ještě během noci na pondělí.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Obří jezero, které vytvořila rozlitá Mže na loukách před Plzní.

Článek

"Podle posledních prognóz očekáváme kulminaci v noci na pondělí nebo zítra ráno, kdy hladina Labe dosáhne 780 cm. Tato hranice by podle Povodí Labe i Ohře neměla být překročena. Na zítřejší ráno je předpověď 750 cm a zvolna klesá,“ uvedl po zasedání povodňové komise v neděli krátce před polednem primátor města Vít Mandík (ČSSD).

Doprava z uzavřené křižovatky U Pěti oblouků byla převedena na variantu dva mosty. Kvůli několika zaplaveným ulicím byly upraveny objízdné trasy pro motoristy a MHD. Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáše Marvana hasiči vyprostili z vody autobus ve střelecké ulici v Ústí nad Labem. „S autobusem se podařilo vyjet řidiči HZS. V ulici bylo zapadlé ještě osobní auto, s ním se podařilo vyjet jeho majiteli,“ uvedl Marvan.

V Hřensku hladina ještě stoupne o půl metru

V sousedním Děčíně došlo k uzavření Staroměstského nábřeží a kvůli zatopení vodou jsou neprůjezdné některé komunikace. Voda uzavřela pobřežní silnice do Dolního Žlebu, kam se lidé bezpečně dostanou jen po železnici. Uzavřena byla také silnice z Děčína do Těchlovic - Nebočad. Rozvodněné Labe proniklo do sklepů a suterénu děčínské polikliniky.

Vysoká hladina Labe trápí i Hřensko. „Voda se dostala do 12 obydlí. Zaplaveny jsou suterény a sklepy," řekl starosta Hřenska Josef Černý (nez.) s tím, že v příhraniční obci má voda do rána vystoupat zhruba o půl metru.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Zatopené chaty podél Mže.

Desítky zaplavených chat

Povodňová vlna na Mži pod hracholuskou přehradou kulminovala okolo půlnoci. Téměř desetiletá voda, nejvyšší v padesátileté historii přehrady, zaplavila desítky chat v těsném údolí pod přehradou.

„Už jsem tady zažila dvě katastrofální povodně. V roce 2002, pak hned na jaře 2003, a teď třetí. A tahle je asi nejhorší,“ podotkla chatařka Jana Uřídilová, zatímco její syn s kamarádem zachraňoval věci ze zatopené nedaleké kůlny.

Obavy se nenaplnily v plné míře

Obavy, že rozbouřená Mže při noční kulminaci zaplaví část plzeňskou pobřežní čtvrť Roudná, se nepotvrdily. Řeka se v tomto místě udržela v korytě, zato se široce rozlila na loukách před Plzní. „Nemámě žádné informace o větších škodách,“ řekl Právu při ranní inspekční cestě plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Povodeň nakonec ušetřila i nejohroženější domy v Bděněvsi, která leží na Mži a je nejblíže pod přetékající hracholuskou přehradou. „Je to v pohodě. Do domů se voda nedostala a už klesá. Stále ji ale musíme odčerpávat,“ informoval starosta Bděněvsi Josef Šmíd (SNK).

Pokles řek by měl pokračovat

Ve Středočeském kraji platí stav ohrožení kromě Mělníku ještě v Sánech na řece Cidlině. Klesat naopak začala hladina Berounky, na které platí druhý stupeň povodňové aktivity.

Také na východě Čech jsou vodní toky na poklesu, případně kulminují. V noci nepršelo a pokles hladin řek by měl v neděli pokračovat, řekl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří PetrI.

Řeky se vrací k normálu i v Karlovarském kraji, nejvyšší stupeň je jen v Karlových Varech - Drahovicích. Český hydrometeorologický ústav už v sobotu uvedl, že zvýšený průtok už bude hlavně ve středních a dolních částech povodí.

Za povodněmi stojí obleva

V neděli ani v pondělí by už pršet nemělo. Rozvodnění řek způsobilo mimořádně teplé počasí a s ním spojená obleva.

V pátek a v sobotu dokonce na mnoha místech ČR padaly teplotní rekordy, na pražském Karlově například v sobotu naměřili 11,3 stupně Celsia. Ochlazení a sněhové srážky by měly přijít až ve druhé polovině příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám