Hlavní obsah

Haškovi kvůli chybě unikla nominace na předsedu ČSSD

Právo, jov, ab, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidát na post šéfa soc. dem. Michal Hašek měl v sobotu pořádnou smůlu. Kvůli devatenácti špatně vyplněným hlasovacím lístkům mu unikla na krajské konferenci moravskoslezské ČSSD nominace na nejvyšší post mezi oranžovými. Předseda volební komise Karel Sibinský však tyto informace zpochybnil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rivalové o post šéfa ČSSD: Bohuslav Sobotka a Michal Hašek

Článek

Delegáti konference v sobotu rozhodovali, zda podpoří Haška nebo jeho rivala, současného lídra ČSSD Bohuslava Sobotku. Nominaci nakonec nezískal ani jeden z nich, protože nebyl překročen nadpoloviční počet hlasů.

Úřadující šéf strany a předseda poslaneckého klubu ČSSD Sobotka získal podporu 60 delegátů moravskoslezské krajské konference, jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů dostal 48 hlasů. Pro získání nominace bylo potřeba 65 hlasů.

Věc má ale háček. Pro Haška totiž hlasovalo o 19 delegátů navíc, ale jejich hlasovací lístky byly označeny za neplatné. Zapomněli totiž kromě zakroužkování Haškova jména udělat křížek u toho Sobotkova.

Rozhodly by neplatné lístky?

„Byly to hlasy pro Haška, tak nám to potvrdili z volební komise,“ řekl Právu jeden z účastníků konference, který si nepřál být jmenován. „Říká se to. Já v komisi ale nebyl,“ sdělil pak Právu k informaci o neplatných lístcích ve prospěch Haška exministr vnitra Martin Pecina.

O tom, že by v případě platnosti všech hlasů získal nominaci Hašek, jsou přesvědčeni například i senátorka Eva Richtrová z Frýdku-Místku či primátor Karviné Tomáš Hanzel

Předseda volební komise Sibinský na přímou otázku Práva popřel, že kdyby se uznaly chybně označené hlasovací lístky, stačilo by to Haškovi k získání nominace. „Jsou to spekulace,“ řekl.

Pecina se kandidatury vzdal, Zlín chce Haška

Už před hlasováním o nominaci se Pecina vzdal kandidatury a požádal ty, kteří by podpořili jej, aby podpořili Haška. Sobotka, Hašek a Pecina se moravskoslezské krajské konference soc. dem. osobně účastnili.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Zdeněk Škromach (vlevo) s Michalem Haškem (oba ČSSD)

Zlínská ČSSD nominovala v sobotu na předsedu strany Michala Haška. O nominaci rozhodli veřejným hlasováním, aklamací. Pro se vyslovilo 70 delegátů, tři se zdrželi, jeden byl proti. Na postu prvního místopředsedy by zlínští sociální demokraté rádi viděli senátora Zdeňka Škromacha, na místopředsednickém postu senátorku Alenu Gajdůškovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám