Hlavní obsah

Hladiny řek stoupají na dolních tocích, vážná je situace na Mži

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tající sníh spojený s deštivým počasím začíná posupně zvedat hladiny řek i na jiných místech než na západě Čech. Zatímco na Karlovarsku voda v noci opadla, zvýšily se průtoky na Berounce, Cidlině a také na řece Moravě. Třetí stupně jsou stále na Labi a na Ohři. Vážná je situace na Hracholuské přehradě, která je plná a nestačí vodu z řeky Mže pojímat.

Situace v pátek na řekách v Plzeňském krajiVideo: ČTK

 
Článek

Po jedné hodině odpoledne stoupl odtok z Hracholuské přehrady už na 130 kubíků za sekundu, což je více, než v srpnu 2002 – tehdy řekou Mží pod nádrží protékala pětiletá voda.  Vzestup ale už není tak strmý jako v dopoledních hodinách.

„Odtok z hráze bude kulminovat v podvečer, zřejmě na hodnotě jako jsme předpokládali, tedy na zhruba 150 kubících,“ řekl Právu plzeňský dispečer Povodí Vltavy Karel Zelenka. Do Plzně by měla dorazit hlavní povodňová vlna po půlnoci.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Přehrada Hracholusky nestačí vodu z Mže pojímat.

„Toky nad přehradou klesají, občasné srážky pokles sice brzdí, ale hladiny se už nezvyšují,“ sdělil Zelenka. Kromě zatopených zahrad podle něj není zatím nikde situace příliš vážná.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Bezpečnostním přelivem hracholuské přehrady ráno odtékalo sto kubíků vody za sekundu.

Voda je zatím rozlitá především po polích a loukách, ohrožuje zahrady a chatové osady. V Křimicích na okraji Plzně byly preventivně evakuovány dvě starší rodiny, dalších deset rodin v domcích u vody zatím zůstává. „Domy jsou obehnány hradbou z pytlů s pískem, pokud ale voda ještě vystoupí, nebudou nic platné,“ podotkl křimický starosta Petr Otásek (SNK).

Foto: Ivan Blažek, Právo

Zatopená silnička v plzeňských Radčicích

Na třetím povodňovém stupni je kromě Mže - tam ještě stále platí stav ohrožení ve Stříbře nad přehradou - také Úterský potok a na dvou místech Střela. I tyto toky však pomalu klesají. Berounka je na druhém stupni, nepatrně stoupá v Plzni, naopak klesá v Liblíně. V Karlovarském kraji nadále platí třetí stupeň pro Ohři v Karlových Varech – ty nyní stagnuje na 322 centimetrech, to je o 13 centimetrů méně než při noční kulminaci.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Rozbouřená Mže doráží na domky v Bděněvsi u Plzně.

Ohře a Bílina se vylévají

Labe v Ústí se dostalo na 670 centimetrů, předpokládaná kulminace by měla nastat v neděli.

Ohře a Bílina se rozlily do polí a osad. Bílinou protéká desetiletá voda. Na Ohři v Lounech už padl historický rekord, řeka stoupla až na 557 centimetrů.

V Karlovarském kraji je třetí povodňový stupeň na Ohři. V Karlových Varech řeka dosáhla svého maxima ve dvě ráno, kdy byla na 335 centimetrech, to značí více než desetiletou vodu. Pak mírně opadla a nyní stagnuje.

Na druhý stupeň povodňové aktivity se v sobotu dostane Vltava v Praze. Podle dispečerů povodí se průtok v Chuchli dostane až na tisíc kubíku, běžně se přitom pohybuje kolem 120 kubíků.

Stoupají i řeky na Moravě

Na moravských tocích by situace neměla být nijak dramatická. Řeky by výše než na druhý stupeň vystoupat neměly.

Kvůli tajícímu sněhu v Jeseníkách se zvedl tok Moravy v Moravičanech. Vodohospodáři tam ráno vyhlásili druhý stupeň. Voda však podle nich už dál stoupat nebude. Pohotovost, tedy první povodňový stupeň, platí také v Lupěné na Moravské Sázavě.

Odtávající sníh zvedl i hladinu Dyje v Podhradí, platí tam druhý stupeň a ani tady by už voda dál stoupat neměla.

"Voda stoupla během noci, druhý stupeň jsme vyhlašovali v 05:00. V současné době však již hladina kulminuje a očekáváme pokles," uvedla dispečerka Povodí Moravy. Podotkla, že během soboty by nikde nemělo výrazně pršet.

Reklama

Související témata:

Související články

Ohře a Labe se vylévají z břehů

V Česku během pátku stále stoupají hladiny řek. Třetí stupeň povodňového ohrožení platí podle informací jednotlivých povodí na mnoha místech v Plzeňském kraji....

Výběr článků

Načítám