Hlavní obsah

Žáci budou naposledy dávat tři přihlášky na SŠ, ministr chce zavést jen dvě

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos tomu bude s největší pravděpodobností naposledy, kdy se budou moci žáci devátých tříd hlásit najednou až na tři střední školy. Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce totiž novelou školského zákona snížit počet přihlášek ze tří na dvě, nebo dokonce na jednu. „Představuji si, že by byla jedna, nejvýše dvě přihlášky,“ řekl v pátek novinářům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš

Článek

Do 15. března, kdy zájemci přihlášky podávají, Sněmovna novelu schválit nestihne, takže opatření se bude týkat až dalších ročníků, tedy poprvé letošních osmáků. Jde přitom o další změnu ve školství, kde žáci i rodiče čelí neustálým změnám tam a zpět.

Tři přihlášky, které parlament schválil v květnu 2008, aby byl výběr svobodnější, školy kritizují kvůli administrativní náročnosti; předtím byla přihláška jen jedna. „Protože nářky ředitelů jsou početné a ač jsem si říkal, ne nechme to, tak teď cítím, že administrativa a náklady jsou velké,“ dodal Dobeš.

Ukázalo se také, že spoustě zájemcům o studium, ať už na čtyřletých, nebo osmiletých gymnáziích, jsou tři přihlášky k ničemu. Většina gymnázií totiž vyhlašovala pouze dva termíny zkoušek, a to ve dnech, kdy probíhaly testy společnosti Scio, s níž tyto školy spolupracují. Uchazeči o přijetí tak přijímačky na třech školách nestihli.

Opět bez přijímaček

Důležitou novinkou z roku 2008 byl i takzvaný zápisový lístek. Dobeš chce nyní zrušit právo uchazeče vzít tento lístek zpět.

„Žák dává na střední školu, kam je přijat, do pěti dnů od doručení rozhodnutí zápisový lístek. V případě, že se poté rozhodne pro školu jinou, tak ho nyní může vzít zpět, takže školy do poslední chvíle nevědí, kolik k nim nastoupí studentů. Tomu chceme zabránit,“ vysvětlil mluvčí školství Václav Koukolíček.

Dobrou zprávou pro žáky však je, že zřejmě až dvě třetiny SŠ nebudou přijímací zkoušky vůbec pořádat.

Kvůli slabým populačním ročníkům má totiž mnoho z nich problém s naplněním kapacity. Žáky proto chtějí přijímat hlavně na základě vysvědčení ze základní školy. Loni i předloni nabízely střední školy zhruba 150 tisíc volných míst, ale uchazečů bylo jen kolem 104 tisíc.

Co se změní
Počet přihlášek ze tří na dvě či jednu
Zápisový lístek
Místo pěti jen tři dny ředitelského volna
Učitelé nebudou muset vypracovávat písemné hodnocení žáků
Školská rada již nebude povinná, pouze dobrovolná

Úlohy pro srovnávací zkoušky už v pondělí

Dobeš chce rovněž zrušit povinnost škol vypracovávat žákům školní hodnocení a zřizovat školskou radu. „Napříště bude její existence výlučně dobrovolnou záležitostí,“ uvedl ministr s tím, že v pondělí zveřejní také vzorové úlohy pro plošné testování žáků 5. a 9. tříd.

Testování podobné státním maturitám chce zavést v základních školách od roku 2013, má se tak sjednotit úroveň znalostí.

„Vzorové úlohy (český jazyk, cizí jazyk, všeobecný přehled) budou v pondělí 17. ledna zveřejněny k veřejné diskusi,“ sdělil ministr. Zároveň budou zveřejněny standardy, které popisují, co by měli žáci na konci 5. a 9. třídy znát a umět. Tyto materiály od října připravovala na ministerstvu 70členná pracovní skupina.

Dobeš zároveň oznámil, že chystá výběrové řízení na společnost, jež by zajistila technické řešení testů, ale také připravila jejich obsah. Ve hře prý může být třeba organizace ministerstva CERMAT, která připravuje státní maturity, ale také třeba soukromé firmy jako Scio nebo Kalibro.

Někteří experti na vzdělávání ale plošné testování kritizovali. „Obsah testů bude určovat, nač žáci a učitelé zaměří svou pozornost, tedy na to, co se snadno testuje. Jiné důležité cíle vzdělávání se rychle dostanou na okraj pozornosti učitelů, žáků a jejich rodičů,“ napsali v dopise premiérovi zástupci spolku EduIn.

Testy pro žáky základních škol by podle plánů ministerstva rozhodně neměly dosáhnout stamiliónových nákladů jako v případě maturity, zkoušení by se také mělo uskutečňovat přes počítač. U maturit do škol testy doveze najatá stěhovací firma.

Reklama

Výběr článků

Načítám