Hlavní obsah

Nečas chce od Bárty vědět, zda ABL sledovala politiky ODS

Nové indicie v kauze sledování politiků z ODS bezpečnostní agenturou ABL jsou podle premiéra Petra Nečase (ODS) závažné. Ministr dopravy Vít Bárta (VV), kterému společnost ABL do jeho vládního angažmá patřila, by měl vše vysvětlit veřejně, uvedl v pátek předseda vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem dopravy Vítem Bártou (VV)

Článek

Podle Nečase si Bárta "jistě uvědomuje, že dal před několika měsíci předsedovi vlády čestné slovo, že v kauze sledovaní politiků ODS firma ABL nefiguruje". Mladá fronta Dnes (MfD) tento týden zveřejnila fotografie, videozáznamy a počítačové dokumenty, které podle listu dosvědčují, že ABL před několika lety politiky ODS skutečně sledovala. O důkazy už projevila zájem policie.

List poprvé o takovém angažmá bezpečnostní agentury informoval loni v září. Tehdy Bárta vše popřel, označil za podvrh a dal čestné slovo premiérovi, že jeho lidé občanské demokraty nesledovali.

"Nově zveřejněné indicie v této kauze však považuji za závažné, i když ani zdaleka nepovažuji MfD za arbitra či jediného nositele pravdy. Nelze se tvářit, že se nic neděje a mlčet," zdůraznil Nečas v prohlášení.

Nehodlá prý ale přistoupit na Bártův návrh, aby v této věci dostal vysvětlení pouze on jako předseda vlády. "Nejsem vyšetřovatel ani soudce a nedávám rozhřešení. Toto vysvětlení dluží pan ministr především veřejnosti a já si jiný postup představit neumím," uzavřel Nečas.

Bárta zatím nechtěl před médii nová zjištění MfD komentovat, neboť případ vyšetřuje policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám