Hlavní obsah

Lidé se loučili s Jiřím Dienstbierem

Právo, Novinky, ČTK, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidé se v pátek naposledy loučili s disidentem, prvním polistopadovým ministrem zahraničí a senátorem Jiřím Dienstbierem. Ten zemřel minulou sobotu ve věku 73 let. Veřejnost mohla uctít jeho památku dopoledne v Senátu, v poledne přišlo na řadu oficiální rozloučení, jehož se účastnili i vrcholní představitelé státu i zahraniční státníci.

Článek

Mezi smutečními hosty byl také prezident Václav Klaus, vedle nějž seděl jeho předchůdce Václav Havel. Přišla i předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, premiér Petr Nečas (oba ODS), předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo apoštolský nuncius Diego Causero, doyen diplomatického sboru.

Pietní shromáždění zahájila státní hymna, po níž vystoupili předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) a místopředseda horní komory Petr Pithart (KDU-ČSL).

Štěch ocenil Dienstbierovu práci v posledních letech v Senátu. Schwarzenberg jej pak označil vedle Jana Masaryka za vzor pro všechny ministry zahraničí i diplomaty. Pithart připomněl Dienstbierovu práci v disentu i jeho pevné morální postoje, které si zachoval celý život.

Dopoledne se přišli jedné z osobností sametové revoluce poklonit občané do Hlavního sálu Valdštejnského paláce, kde je vystavena rakev s jeho ostatky. Čestnou stráž u ní drželi kromě vojáků senátoři ČSSD a Dienstbierovi přátelé a spolupracovníci z ministerstva zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pietní vzpomínka na Jiřího Dienstbiera

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Kondolenční listiny pro poslední rozloučení se senátorem Jiřím Dienstbierem mohli lidé podepisovat ve Valdštejnském paláci.

Rozloučení se zúčastnil například herec Jan Kačer, expředseda Sněmovny Miloslav Vlček, odborářský předák Jaroslav Zavadil nebo socioložka Jiřina Šiklová. Věnec na rakev poslal například slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čestná stráž u rakve Jiřího Dienstbiera

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kondolenční listiny k úmrtí Jiřího Dienstbiera

Následně na Dienstbiera zavzpomínal slovenský vicepremiér Rudolf Chmel, německý exministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher a šéfredaktor polského deníku Gazeta Wyborcza a Dienstbierův přítel z dob disentu Adam Michnik. Projevy zakončili arcibiskup Dominik Duka a někdejší Dienstbierův asistent a přítel Tomáš Prášek. Poté v sále zazněl Dienstbierův hlas z posledního rozhovoru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Někdejší německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher dorazil do Prahy na pohřeb Jiřího Dienstbiera, s nímž koncem 80. letech stál u pádu železné opony.

Ze zahraničních hostů se zúčastnili pietního rozloučení slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda, náměstkyně ministra zahraničí Německa Cornelia Pieperová nebo poradce polského prezidenta a také někdejší předák Solidarity Jan Lityński. Z Rakouska přijela bývalá ministryně zahraničí Ursula Plassniková.

Později odpoledne bude Jiří Dienstbier v úzkém rodinném kruhu pohřben.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám