Hlavní obsah

Silničáři si pochvalují nový stroj na opravu výtluků

Právo, Jiří Novotný

Nebývalé příděly sněhu a mrazy, které na přelomu loňského a letošního roku zasáhly Česko, způsobily silničářům při jejich odklízení nemalé potíže. Současně se pronikavě zhoršila i kvalita silnic. Co s výtluky? To je otázka, která trápí řidiče i silničáře.

Český vynález opraví díru v silnici za 15 minutVideo: Novinky

 
Článek

Mezi města, kde díry na silnicích opravuje nový český stroj Silkot 70-80, se přiřadil i Chomutov. Pracovníci firmy Dipos J, která jeden z těchto strojů vlastní, zde včera dopoledne za plného provozu zbavovali výtluků ulici Palackého.

„Se silkotem jsme velmi spokojeni, vždyť je schopen do dvaceti minut opravit i velký výtluk, a přitom laciněji a kvalitněji než při běžně užívaných technologiích,“ řekl Právu jednatel firmy Dipos Vít Jakoubek. Silkot využívá k opravám výtluků ojedinělou technologii tepelného zpracování odpadu, vznikajícího při broušení asfaltových vozovek, jenž obce vyvážejí na skládky.

Foto: Právo

Nový stroj na opravu silnic

V zásobníku stroje se recyklát předem zahřeje na 150 až 160 stupňů Celsia. Po příjezdu na místo se ze stroje spustí zahřívací čelo, které se rozehřeje na 1100 stupňů a nahřeje výtluk i jeho nejbližší okolí na 150 až 160 stupňů.

Recyklát ze zásobníku se pak do výtluku nasype a zhutní vibračním válcem. To vše zvládne tříčlenná posádka stroje za už zmíněné dvě desítky minut. Výrobcem silkotu je společnost Kotrbatý a prodejcem firma Siltek. Komerčně je vyráběn od roku 2009, kdy získal zlatou medaili na stavebním veletrhu v Brně.

Zatím dodáno 12 silkotů

„Dosud bylo prodáno 12 těchto strojů. Máme radost, že většina těch, kteří silkot už mají, nám dala objednávky na další stroj. I to prokazuje, že plní svůj účel – tedy usnadnit a zlevnit především opravy silnic nižších tříd a místních komunikací,“ řekl Právu Martin Kotrbatý.

Dipos už silkotem opravoval silnice ve Staré Boleslavi, Českém Brodě i v Dolních Počernicích. „V Chomutově jsme v minulých dnech dělali i při minus patnácti stupních Celsia. Zbavovali jsme děr nájezdovou rampu zdejšího hypermarketu Globus,“ informoval Jakoubek.

Pro menší lokální opravy nemá silkot podle Jakoubka v ČR technickou ani ekonomickou konkurenci. „Svým zákazníkům tak můžeme na provedené práce dávat i dvouletou záruku. Za metr čtvereční, tedy v podstatě za opravu jednoho výtluku, si během roku účtujeme 500 korun, a teď v zimě kolem 600 Kč,“ upřesnil Jakoubek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám