Hlavní obsah

Ohře a Labe se vylévají z břehů

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, rap, koc, ape, pok, mp

V Česku během pátku stále stoupají hladiny řek. Třetí stupeň povodňového ohrožení platí podle informací jednotlivých povodí na mnoha místech v Plzeňském kraji. Na 17 místech platí třetí povodňové stupně, Ohře a Labe se vylévají z břehů. Řeky na západě a severozápadně by měly kulminovat během víkendu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Stavba protipovodňové stěny v Ústí nad Labem na Střekovském nábřeží

Článek

Plzeňský kraj vyhlásil v pátek stav pohotovosti, Beroun kvůli rozvodněné Berounce vyhlásil ohrožení. Na dolním Labi čekají pětiletou vodu.

Voda se zatím vylévá na silnice, (uzavřena je například ta z Ústí nad Labem do Děčína) polí či do chatových osad. U domů zaplavuje sklepy.

Potíže může mít i Praha, kde by mohla mít Vltava v sobotu večer průtok 1000 metrů krychlových za sekundu. To je hranice pro vyhlášení druhého stupně. V Česku bylo kvůli velké vodě uzavřeno 14 úseků silnic.

Na Karlovarsku se sešla i krajská protipovodňová komise.Třetí stupně byly odpoledne na Ohři v Chebu pod přehradou Skalka, Ohři a Teplé v Karlových Varech, Střele v Čichořicích u Chyše na Karlovarsku a na potoce Bílý Halštrov v Aši. "Problémy může způsobit i rozvodněná Svatava, případně Lobezský potok, které ovlivňují stav vody například v Královském Poříčí,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Eliška Vršecká.

Foto: Martin Polák, Právo

Nákladní auto uvízlo v rozvodněné Ohři v Sokolově, když vezlo materiál na provizorní protipovodňovou hráz.

S přibývajícími srážkami a pokračujícím táním se předpokládá, že v sobotu ráno bude kulminovat průtok na Ohři v Karlových Varech, a to v hodnotě 400 krychlových metrů za sekundu. Za normálního stavu tam proteče kolem 60 kubíků za vteřinu.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Záchrana osob ze zaplavené chatové oblasti Dvory u řeky Ohře nedaleko Karlových Varů

Policisté už uzavřeli silnici u Citic a komunikaci pro pěší u takzvané kožní polikliniky v karlovarských Drahovicích.

Pod drobnohledem je také přehradní nádrž ve Žluticích, kde by měly průtoky vody kulminovat v pátek navečer. „Dostaneme se zhruba na úroveň dvacetileté vody, což znamená, že voda poteče bezpečnostním přelivem a způsobí nám provozní problémy.

Plzeňský kraj hlásí řadu třetích stupňů

Podle povodňové komise kraje je nejzávažnější situace v Plzeňském kraji na Mži. Na třetí stupeň stoupla hladina Úslavy v Plzni - Koterově, Radbuza ve Staňkově, Mže v Kočově a Stříbře, Úhlavka ve Stříbře, Úterský potok v Trpístech, Kosovský potok a Střela v Plasech.

Příběh ze zaplavené oblasti
Úslava v Plzni zaplavila první domy

Zatím na druhém stupni je v Plzni na Bílé Hoře Berounka, do níž se postupně vlévají všechny okolní řeky. Hladina tu za posledních 24 hodin stoupla o zhruba 60 centimetrů, momentálně je na výšce 388 centimetrů. Není vyloučeno, že časem zde dosáhne i třetího stupně, který začíná na 450 centimetrech. Roční průměr je 150 centimetrů.

Na Tachovsku v pátek silničáři museli kvůli vodě uzavřít lokální silnici třetí třídy mezi Svojšínem a Těchlovicemi. "Je to silnice v údolí u potoka, je pod vodou a nedá se tam projet. Jsou tam značky," řekl dispečer silničářů. Podle něj je voda místy i na některých dalších vedlejších silnicích, není jí ale moc a dá se projet.

V Ústí se začala stavět protipovodňová stěna

Výška hladiny Labe v Ústí nad Labem přesáhla v pátek v poledne šest metrů a byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Už v noci na pátek byla uzavřena nábřežní silnice, pod mostem Edvarda Beneše ji Labe zatopilo.

Řeka by v neděli měla vystoupat na osm metrů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Stavba protipovodňové stěny v Ústí nad Labem na Střekovském nábřeží

Dříve než se předpokládalo, se v Ústí nad Labem začalo se stavbou protipovodňové stěny na Střekovském nábřeží. Původně se stavbou mělo začít až v sobotu ráno, rychlé stoupání hladiny si však vynutilo zahájení prací už v pátek vpodvečer. Labe v Ústí má podle odhadů vodohospodářů kulminovat v neděli na zhruba 8 metrech.

Voda má totiž podle vodařů ještě stoupat a mohla by se přelít přes stávající hranu. Na Střekově voda ohrožuje také krajský soud, v případě dalšího zvýšení hladiny by se muselo přistoupit k evakuaci skladů ve sklepech.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Vysoká hladina Labe uzavřela v Ústí nad Labem Přístavní ulici pod mostem Edvarda Beneše

Voda působí problémy i jinde v kraji. V Děčíně byl v pátek v poledne vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity na Labi. Uzavřen je viadukt za východním nádražím a v ulici Krokova, dále je nutné vyklidit parkoviště pod restaurací U Přístavu a pod restaurací Slávie, protože budou brzy zatopena.

Město také upozornilo, že bude zaplavena silnice na Jakuby. Přístup pro rychlou lékařskou pomoc je zajištěn pomocí Českých drah, připraven je speciální vlak pro lékaře a sestru.

Velmi teplý pátek

Podle Jana Sulana z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu napršelo v kraji za čtvrtek až do pátečního rána v průměru 15 až 20 milimetrů srážek. Zvýšené hladiny řek jsou tak do velké míry dány táním sněhu, které způsobují vyšší teploty a poměrně výrazný teplý vítr ve vyšších polohách.

Foto: Martin Polák, Právo

Ohře v Sokolově zatopila i restauraci

"Dnes by měl být vrchol oteplení. Během dne se očekávají teploty osm až 11 stupňů, srážky by měly postupně odpoledne odeznívat a ustávat, teplý vítr bude dnes ještě foukat," popsal. Na horách dosáhne v pátek vítr v nárazech rychlosti až kolem 45 kilometrů za hodinu. V sobotu mají být denní teploty už nižší, kolem sedmi stupňů, ochladí se v noci na neděli, kdy by měly teploty na horách klesnout možná i pod bod mrazu.

Středočeské řeky jsou na druhém stupni

Ačkoli ve středních Čechách stále stoupají hladiny řek, a to zejména Mrliny na Nymbursku, Cidliny poblíž Poděbrad a Berounky na Rakovnicku a Berounsku, zatím voda nepáchá žádné větší škody.

„Vyhlásili jsme druhý stupeň, do třetího nám zbývá zhruba 30 centimetrů, ale zatím voda nic neohrožuje. Rozlila se na louky a hlavně hlídáme, aby se na toku nedělaly nějaké překážky, aby klády a další naplavené věci netvořily zábrany na toku,“ řekl Právu starosta Zbečna na Rakovnicku Stanislav Dryják.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Rozvodněná Ohře na Karlovarsku

Obdobně v klidu zůstával i starosta Sán nedaleko Poděbrad Václav Macura. „Voda je v korytě a zatím se ani nevylévá. Pokud se hladina ještě zvedne a voda by se vylila z koryta, tak se rozlévá do luk a žádné domy to tady neohrožuje. Obec je na kopečku nad řekou, takže žádné škody ani nepřicházejí v úvahu,“ ujistil starosta Macura.

Druhý stupeň vyhlásili už před několika dny v Berouně. „Podle prognóz by řeka měla kulminovat o víkendu. Voda se začala vylévat u autobusového nádraží. Jinak zatím nic neohrožuje,“ uvedla mluvčí berounské radnice Pavla Švédová.

Na jihu Čech odpojili čističku

Kvůli vzrůstající hladině řeky Skalice na Písecku museli v pátek vodohospodáři odstavit čistírnu odpadních vod v Mirovicích. „ Čistírnu naši pracovníci odstavili hlavně proto, aby velká voda nepoškodila technologická zařízení. V souladu s platnými předpisy jsme toto nahlásili příslušnému vodoprávnímu úřadu. Čistírna odpadních vod v Mirovicích po opadnutí povodňové vlny začne postupně najíždět znovu do provozu,“ uvedla mluvčí společnosti Čevak Jitka Kramářová.

Z preventivních důvodů došlo rovněž k odstavení zdrojů pitné vody Mirovicích, Horosedlech a Miroticích na Písecku. „Náhradní zásobování pitnou vodou je zajišťováno prostřednictvím cisteren. Vodu ve vodovodní sítí nelze v tuto chvíli používat na pití a vaření. Po opadnutí vody bude provedeno vzorkování, desinfekce a proplach sítě a to v co nejkratším čase, tak, aby bylo co nejrychleji obnoveno zásobování pitnou vodou. Vzniklé škody v tuto chvíli odhadnout neumíme, musíme počkat, až voda opadne,“ konstatoval provozní ředitel Čevaku Lubor Tomanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám