Hlavní obsah

Soukromá bezpečnostní agentura v Novém Bydžově není podle Johna řešením

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bydžov

Zjednodušení administrativních úkonů policie a posílení hlídkové služby ve městě přislíbili ve čtvrtek v Novém Bydžově na Královéhradecku ministr vnitra Radek John a ředitel hradeckého policejního ředitelství Petr Přibyl. Ministra k návštěvě města přiměl dopis, který mu poslal bydžovský starosta Pavel Louda (ODS).

Foto: Jiří Bednář, Právo

Zleva Petr Přibyl, Pavel Louda a Radek John na čtvrteční tiskové konferenci v Novém Bydžově.

Článek

Dopis několik týdnů upozorňuje na situaci ve městě, kde se poslední dobou stále častěji dopouštějí násilných přepadení Romové. „Hledali jsme možnosti, jak naši situaci postupně vyřešit. Cením si toho, že ministr si našel čas přijet do Bydžova, aby se s ní seznámil přímo na místě,“ uvedl Louda.

Bydžov se rozhodl zaplatit privátní bezpečnostní agenturu, která bude pomáhat se střežením ulic. Podle Johna to není správné řešení. „To není třeba, navíc je to velmi drahý koníček. Policie v rámci rozpočtu má prostředky na to, aby v případě potřeby posílila hlídky. Pan starosta by měl policii více věřit a rozhodně si nemyslím, že by v této zemi měly bezpečnostní agentury nahrazovat práci policie,“ soudí John.

John také řekl, že podle statistik se v Novém Bydžově množství násilných trestných činů nezvyšuje a má 88procentní objasněnost. „To je úžasné číslo. Policejní ředitel zareagoval hned koncem roku a posílil počty policistů jak v Bydžově, tak i v Nechanicích. Doufáme, že situace se bude postupně uklidňovat, a pokud ne, policejní síly budou zesíleny ještě víc,“ prohlásil ministr.

„To není problém. Když máte například rizikový fotbalový zápas, taky tam posíláme lidi z jiných organizačních částí policejního ředitelství,“ konstatoval ředitel Přibyl.

John: Bezpečnostní agentura není správným řešením

Podle Johnových slov země nutně potřebuje zákon o hazardu a jeho zdanění. „I o tom jsme mluvili, když jsme narazili na problém zadluženosti romské komunity, což vede k páchání trestné činnosti. Města musí mít pravomoc k rozhodování o počtech heren a podobně. Škody, které nám gamblerství přináší, jsou mnohem větší, než stát vybere na daních z hazardu. To je třeba dramaticky změnit,“ uvedl John.

Louda má na pondělí naplánovánu schůzku s představiteli místních romských rodin. „Budeme debatovat o možné spolupráci. Minimálně o tom, co oni sami mohou ve svých rodinách učinit pro to, aby se situace zklidnila,“ poznamenal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám