Hlavní obsah

Ukrajinský exministr dostal v ČR azyl

Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ukrajinský exministr ekonomiky Bohdan Danylyšyn, který byl na základě mezinárodního zatykače zadržen v půlce října v Praze, dostal v Česku politický azyl. Právu to bez dalších podrobností potvrdil mluvčí ministerstva vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Bohdan Danylyšyn

Článek

Ukrajina stíhá několik členů předchozí vlády včetně expremiérky Julije Tymošenkové. Opozice i některé západní státy považují zatýkání a stíhání exministrů za politicky motivované.

Informaci Právu potvrdila i Danylyšynova advokátka Marina Machytková, ministerstvo vnitra podle ní ve čtvrtek bude kontaktovat státní zastupitelství, které posléze rozhodne o propuštění exministra z vazby. „Nedokáži si představit jiné rozhodnutí než pozitivní, že bude propuštěn na svobodu,“ řekla Právu advokátka.

Danylyšyn jako azylant zůstane v ČR, podle slov své advokátky ale ještě nemá představu, co zde bude dělat. „Na to je ještě příliš brzy. V první chvíli si to potřebuje uspořádat v hlavě, aby mu to, jak se říká, došlo, a teprve potom může činit nějaká rozhodnutí,“ uvedla Machytková. „Bude muset začít víceméně od začátku (...). Není to jednoduchá záležitost,“ dodala.

Danylyšyn působil ve funkci ministra hospodářství mezi lety 2007 a 2010. Kyjev jej viní ze zneužívání pravomocí, čímž měl státu způsobit miliónové škody. Před vstupem do politiky působil jako uznávaný ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám