Hlavní obsah

Západ Čech se chystá až na padesátiletou vodu

Právo, Novinky, ČTK, jas, mp
Aktualizováno

Ve čtvrtek dopoledne se na jihozápadě a západě Čech začalo vyplňovat varování meteorologů, kteří v souvislosti s vydatným deštěm a relativně vysokými teplotami očekávali vzestupy hladin řek. Na třetí stupeň, povodňové ohrožení, se dostala Úslava v Prádle. Na druhém povodňovém stupni jsou toky aktuálně na sedmi místech. V hlavním městě bude kvůli zvýšenému průtoku zastavena lodní doprava. Plzeňský kraj svolal povodňovou komisi, neboť na některých tocích hrozí až padesátiletá voda.

Článek

Klabava by měla podle hydrologů kulminovat v pátek v 02:00 a Mže v noci z pátku na sobotu poté, co se naplní přehrada Hracholusky, která má zatím dostatečný absorpční prostor. Záleží ale na tom, zda bude pokračovat celodenní déšť na horách a tání sněhu, tedy oteplování.

Vzestup hladiny Úslavy má konkrétní příčinu. "Je to dáno tím, že se řízeně odpouští Žinkovský rybník, který už byl naplněný," citovala ve čtvrtek ráno ČTK dispečera Povodí Vltavy Jana Bláhu.

Na Ohři v Karlovarském kraji platil ve čtvrtek odpoledne druhý povodňový stupeň v Chebu pod přehradou Skalka, kde se vodohospodáři připravovali na velkou vodu.

„Přehradu upouštíme kvůli očekávanému dešti a vodě z tání sněhu,“ uved mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Ohře se podle něj už rozlila na tradičních místech jako jsou Nebanice a Mostov na Chebsku. V místě je několik stavení, která leží v zátopové oblasti a voda je ohrožuje už i menším zvýšením hladiny. Lidé tam proto mají připravené malé hráze z pytlů naplněných pískem.

Potíže mají také obyvatelé tří domů v osadě Bošířany u Horního Slavkova, kde voda z polí už před několik dny zatopila část hlavní přístupové cesty. Bagr tam nyní hloubí odvodňovací strouhu „Stále se tam pracuje,“ řekl Právu mluvčí hasičů Martin Kasal.

Dvojku hlásila také Mže v Kočově a Stříbře, Radbuza na odtoku pod vodním dílem České Údolí a rovněž Klabava v Hrádku u Rokycan.

Průtoky nadále rostou

Na více než dvaceti dalších místech vesměs v západní polovině republiky byl ve čtvrtek zaznamenám první povodňový stupeň.

Často je to dáno právě opouštěním přehrad, vodohospodáři chtějí mít volné kapacity, protože podle předpovědí bude vody v následujících dnech přibývat. Půda již nebude schopna absorbovat  jak srážky, tak vodu z tajícího sněhu.

Prozatím byly srážkové úhrny za posledních 24 hodin nejvyšší na západě Čech. V povodí Úhlavy napršelo přes 32 milimetrů.

V Praze se zastaví provoz na Vltavě

V Praze rozhodl magistrát o zastavení lodní dopravy na Vltavě. Dojít by k němu mělo od 18. hodin. Nynější průtok je 516 metrů krychlových za sekundu.

Povodí Vltavy podle magistrátu očekává, že průtok do 18:00 vzroste na 600 metrů krychlových za sekundu. V pátek by mohl být ještě o 200 kubíků vyšší. Podle prognózy budou výrazně stoupat hladiny řek v povodí Vltavy, Berounky a Sázavy. Průtok v Praze je ale regulován díky vltavské kaskádě.

Výstraha, kterou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve středu, platí až do odvolání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám