Hlavní obsah

Experti: Johnovo výběrové řízení na policejního prezidenta je nezákonné

Právo, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Radek John (VV) se zřejmě příliš ukvapil, když vypsal výběrové řízení na post policejního prezidenta. Podle Právem oslovených expertů totiž odporuje služebnímu zákonu, který výběrové řízení připouští až jako druhou možnost poté, co šéf policie nevzejde z kandidátů ve stejné platové třídě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Právu to potvrdil např. šéf policejních odborů Milan Štěpánek. „Výběrové řízení je podle zákona o služebním poměru až poslední fází. V daném případě mělo být rozhodnuto o žádosti příslušníka policie v jedenácté tarifní třídě,“ konstatoval Štěpánek.

V aktuálním případě se to konkrétně týká současného náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka, který o převedení na nejvyšší post u policie oficiálně ještě před vypsáním výběrového řízení požádal.

„Teprve v negativním případě, tedy při nevyhovění jeho žádosti, mělo být vypsáno výběrové řízení,“ poznamenal odborářský šéf s tím, že výběrové řízení je tak de facto nezákonné. „Fáze výběrového řízení může začít až po ukončení fáze předchozí, nikoliv v jejím průběhu,“ doplnil Štěpánek.

Obdobně jako Štěpánek se vyjádřili i další právní experti, ovšem vzhledem ke svému působení ve vysokých patrech resortu pouze pod podmínkou zachování anonymity.

O místo policejního prezidenta se kromě Bílka ještě před výběrovým řízením přímo přihlásil také jeho bývalý kolega z vedení policejního prezidia a současný Johnův náměstek na ministerstvu Viktor Čech. Ten ale zatím není policistou a tak se ho podle Štěpánka zmíněný postup netýká.

Řízení může být napadnutelné

Zákonnost Johnem vypsaného řízení ve středu projednávali legislativní experti vlády.John poté sdělil, že ho utvrdili v tom, "že výběrové řízení je legální a plně v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů".

V úterý se na takovém posouzení s ministrem dohodl premiér Nečas, který na pochybnosti o souladu se zákonem už delší dobu upozorňuje. [celá zpráva]

John přitom už v úterý připustil, že výběrové řízení přijde na řadu až v momentě, kdy komise nedoporučí ani jednoho z dvojice uchazečů - Bílek, Čech.

Problematické ovšem je už samotné jeho vypsání. Někteří experti uvedli, že kvůli ukvapenosti může být řízení snadno napadnutelné.

„Každé výběrové řízení navíc musí podle zákona končit tak, že jeho vítěz je na příslušné místo ustanoven, nebo že je vypsáno výběrové řízení nové, jinou možnost zákon nepřipouští,“ uvedl k tomu zdroj s tím, že v úvahu tak připadá pouze zrušení výběrového řízení pro jeho nezákonnost.

Štěpánek, který je ostatně na základě Johnovy nominace sám členem výběrové komise, v této souvislosti poznamenal, že rozpory ohledně zákonnosti celého procesu výběru nového šéfa policie by měly být co nejdříve jednoznačně vyjasněny. Podle původního plánu měla komise zasednout k hodnocení jednotlivých kandidátů již příští úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám