Hlavní obsah

Déšť a rychlé tání sněhu zvednou hladiny řek, varovali meteorologové

Novinky, jas

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu vydal varování před vydatnými srážkami, které mohou spolu s táním sněhu zvednout hladiny řek. Výstraha platí pro všechny kraje Čech a Vysočinu.

Článek

"Při přechodu frontálních systémů očekáváme v noci na čtvrtek, během čtvrtka a v noci na pátek dešťové srážky. Množství srážek se bude do pátečního rána na západě a jihozápadě Čech pohybovat mezi 20 až 40 milimetry, na ostatním území mezi pěti až 20 milimetry," uvedl ČHMÚ.

Nejvyšší stupeň varování, povodňové ohrožení, platí pro Plzeňský kraj. Ve Středočeském, Karlovarském, Ústeckém kraji a na Vysočině platí povodňová pohotovost. V Praze, Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji upozorňují meteorologové na povodňovou bdělost.

"Vzhledem k výraznému oteplení v kombinaci s vysokými srážkovými úhrny ve formě deště očekáváme zrychlené odtávání sněhové pokrývky, které způsobí výrazné vzestupy hladin toků zejména na západě a jihozápadě Čech, s dosažením 2. a 3. stupně povodňové aktivity. Na ostatním území České republiky předpokládáme vzestupy toků až na úroveň 1. či 2. stupně povodňové aktivity," doplnil ČHMÚ. Pro povodí Odry a Moravy meteorologové dosažení stupňů povodňové aktivity neočekávají.

Výstraha platí od čtvrtečního dopoledne do odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám