Hlavní obsah

Berounka v Černošicích u Prahy zaplavila chatovou oblast

– Praha

Chatovou oblast v Černošicích u Prahy zaplavila v minulých dnech voda z řeky Berounky. Několik desítek obydlí a zahrad se ocitlo částečně pod vodou, na mnoha místech sahá po kolena i výše.

Berounka v Černošicích zaplavila chatovou oblastVideo: Novinky

 
Článek

Zaplavena je zejména rybářská oblast Nad jezem, s vodou se však potýkají i Dolní Černošice, Černošice a Kazín.

Nebezpečí zatopení dalších domů je však zažehnáno. Ledová bariéra, která ucpala koryto Berounky, se utrhla a odplavala po proudu. Na obecním majetku vznikla po povodni jen minimální škoda, řekl v neděli ČTK starosta Filip Kořínek (Věci černošické).

Povodňová komise města rozhodla, že v Černošicích zatím ponechá druhý stupeň povodňové aktivity, protože v Berouně je hladina řeky ještě výše než v sobotu. Na Berounce i nadále platí první povodňový stupeň v Berouně a hlásí ho i monitorovací stanice ve Zbečně na Rakovnicku.

Obec nabízí pomoc s odčerpáním vody

Masa ker v řece se začala posunovat v sobotu po 18:00, úplně se uvolnila a odplavala po proudu. Voda se do koryta řeky vrátila krátce před půlnocí.

"Naše koryto je už volné od ledu, takže další zatopení neočekáváme," řekl starosta Černošic Kořínek.

Zvýšená hladina vody zatopila několik zahrad a sklepy deseti domů. Jaká je škoda na soukromém majetku, si netroufá starosta odhadnout. Předpokládá ovšem, že půjde o pojistné události. Na obecním majetku je škoda minimální. "Náklady budou spíše na vyčištění komunikací od ledu," řekl Kořínek.

Strážníci budou nyní kontaktovat majitele osmi rekreačních objektů se zatopenými sklepy, ve dvou domech žijí starousedlíci, uvedla ČTK. "Chceme jim nabídnout pomoc s odčerpáním vody," uvedl starosta. Technické služby města začnou s odklízením půlmetrové vrstvy ledu, která se nahromadila na převážně nezpevněných cestách podél řeky.

Reklama

Výběr článků

Načítám