Hlavní obsah

Nespokojenci v ČSSD chtějí sesadit Paroubkovu pravou ruku Bendu

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Nad klíčovým spojencem expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka, šéfem ústecké krajské stranické organizace Petrem Bendou, se stahují mraky. Nespokojení členové soc. dem. se Bendu pokusí sesadit na sobotní krajské konferenci v Jirkově u Chomutova. Roli v rozhodnutí sehrála i slova ministra dopravy Víta Bárty (VV), který Bendu označil za kmotra.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Petr Benda

Článek

Podle děčínského soc. dem. Jaroslava Foldyny nemá za sebou Benda dobré výsledky ve všech typech voleb. „Mediální aféry spojené s jeho osobou přitěžují v pohledu na ČSSD v Ústeckém kraji,“ řekl v úterý Foldyna Právu. Benda navíc podle něj není modelem levicového politika.

Bártův výrok, že Benda společně s Patrikem Oulickým z ODS panují na krajském Ředitelství silnic a dálnic, je dalším motivem pro rozhodnutí. „To je střípek z těch všech afér, které už se objevily,“ míní Foldyna a dodal:  „Je potřeba, aby se kraj očistil. Budu podporovat změnu na té funkci“.

Také Paroubek podal trestní oznámení

Pokud jde o obvinění vyslovené Bártou, v odvetě podal Benda na ministra trestní oznámení pro pomluvu. Stejný krok v úterý oznámil i bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek.

"Pan ministr lže a útočí proti kmotru mé dcery, a to nechutně, nevybíravě a bez důkazů," konstatoval Paroubek

Podle informací Práva se už hovoří o možném Bendově nástupci. Šanci stát se novým šéfem krajské ČSSD má lídr stranické buňky v Ústí nad Labem Arno Fišera. Ten patří k Bendovým dlouhodobým odpůrcům. Fišera vstup do klání nevylučuje. „Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace na konferenci,“ poznamenal.

S Bendou přijede pomoci i Valtr Komárek

Na sobotní rokování, které rozhodne o Bendově osudu, se na základě pozvánky chystá vicepremiér první polistopadové vlády a doyen ČSSD Valtr Komárek. Ten je přitom v poslední době terčem nevybíravých slovních útoků Bendova souputníka Paroubka.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus vyznamenal čestnou plaketou ekonoma Valtra Komárka.

Komárek by se přitom mohl stát na březnovém sjezdu ČSSD čestným předsedou strany. Podle místopředsedy soc. dem. Zdeňka Škromacha se už pro vyslovili delegáti jihočeské konference a mezi oranžovými vniká širší konsenzus.

„Samozřejmě to podpořím,“ řekl Škromach Právu na dotaz, zda se vysloví pro Komárka.

Reklama

Výběr článků

Načítám