Hlavní obsah

Otevření zrekonstruované transplantační jednotky se zúčastnili hned tři exministři

Právo, Václav Pergl
Praha

V úterý byla uvedena do provozu nově zrekonstruovaná transplantační jednotka krvetvorných buněk na I. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí. Přišla na 26 miliónů korun, z toho 20 miliónů financovala nemocnice z vlastních zdrojů a šest miliónů přidali dárci.

Foto: Václav Pergl, Právo

Na otevření transplantační jednotky se sešli tři ministři zdravotnictví, Leoš Heger (vlevo), Pavel Klener (uprostřed) a Dana Jurásková.

Článek

Otevření jednotky se zúčastnil i ministr zdravotnictví Leoš Heger, který uvedl, že ministerstvo se snaží, aby peníze do zdravotnictví byly efektivně využity. Pikantní bylo, že se zde sešel i s dvěma bývalými ministry zdravotnictví, a to profesorem Pavlem Klenerem, který byl prvním ministrem po roce 1989 a dlouhá léta stál právě v čele uvedené kliniky, a Danou Juráskovou, kterou Heger ve funkci ministra střídal.

„Dříve jsme měli tři pokoje a čtyři lůžka. Po rekonstrukci máme deset lůžek na devíti pokojích. Jeden dvoulůžkový a všechny ostatní jsou jednolůžkové,“ řekl Právu David Pohlreich, vedoucí lékař transplantační jednotky.

Přednosta kliniky profesor Marek Trněný dodal, že nově rekonstruovaná transplantační jednotka umožní výrazně zlepšit komfort a bezpečnost pacientů.

„Znamená to zásadní krok ve zlepšení kvality péče o nemocné,“ řekl profesor Trněný. Všechny pokoje jsou s klimatizací a filtrovaným vzduchem, každý pokoj je vybaven centrálním monitorovacím systémem a dalšími přístroji, které umožňují péči a podporu i u pacientů se selhávajícími vitálními funkcemi. Po transplantaci totiž pacienta nejvíce ohrožují infekce, a proto musí být izolován na pokoji.

Transplantační jednotka slouží k transplantaci krvetvorných buněk a umožňuje vyléčit řadu nádorů krvetvorby. Pacienti s tímto onemocněním by bez ní neměli naději na dlouhodobé přežití. Klinika už provedla tisíc transplantací. Výkony jsou určené pacientům z celé ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám