Hlavní obsah

Firma Langerova známého prala za milióny policejní uniformy

Aktualizováno

Zakázku na praní policejních uniforem získala v roce 2008, tedy v době, kdy byl ministrem vnitra Ivan Langer (ODS), společnost Dočista. Jejím majitelem byl Langerův známý Tomáš Paclík. Zakázku za 54 miliónů korun navíc společnost získala bez výběrového řízení. Informovaly o tom Hospodářské noviny (HN). Langer své zapojení do případu odmítl.

Článek

List upozornil, že Paclíkova firma vznikla pouhé dva měsíce před tím, než získala ministerskou zakázku. Živnostenské oprávnění na praní prádla pochází dokonce ze dne, kdy byla podepsána smlouva s ministerstvem.

Společnost Dočista si rovněž od resortu pronajala areál kolínské prádelny, která do té doby zajišťovala praní uniforem. Měsíční nájemné bylo stanoveno na pět tisíc korun, ačkoliv soudní znalci odhadli jeho reálnou výši na 210 000 korun.

Na podivnou zakázku se přišlo na základě auditu, který si nechal vypracovat nynější ministr vnitra Radek John (VV).

"Smlouva na praní prádla byla podepsána bez vypsání veřejné zakázky, navíc byla uzavřena s nevhodným subjektem bez odpovídajících referencí," konstatovali ve zprávě auditoři ze společnosti Ernest & Young.

Prodej prádelny měl nařídit přímo Langer

Podle listu se Langer a Paclík dobře znají z Olomouce. Už od konce devadesátých let si Paclík pronajímá v Langerově olomouckém domě prostory pro svou firmu na daňové poradenství, oba se také například stali kmotry monografie jednoho z olomouckých výtvarníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Ivan Langer v nové Sněmovně nezasedne

Paclík přesto tvrdí, že zakázku získal v řádné veřejné soutěži. Původně chtěl prý především koupit budovu ministerské prádelny, ale nakonec musel převzít provoz i s nájmem.

"My jsme akceptovali podmínky, které vyhlásilo ministerstvo. Ale to nebyla naše chyba, to byla chyba těch, co to vyhlašovali," reagoval. Popřel však, že by řízení organizoval Langer, vyloučil také, že by mu známost s exministrem pomohla.

Odprodej prádelny však skutečně nařídil přímo Langer. "Byl pokyn od ministra Langera, že se všechny věci jako prádelny a cukrárny mají zrušit, dát pryč," řekl Oldřich Vytiska, bývalý šéf ministerské organizace, s níž Paclík podepisoval smlouvu. "Bylo to strašně narychlo."

Nic jsem neovlivňoval, tvrdí exministr Langer

"Zásadně odmítám spekulace o tom, že bych jakýmkoli způsobem do této věci zasahoval či ji nějak ovlivňoval. Osobně se mně dotýkají fámy tak přízemního charakteru," sdělil Langer v prohlášení pro média.

"Celá záležitost musí být prošetřena podle hesla "padni, komu padni". Buď na Zařízení služeb Ministerstva vnitra  někdo pochybil, a pak nechť nese odpovědnost. Anebo se mýlí auditoři, a pak ať se brání dotčená společnost. O majetkové účasti Tomáše Paclíka ve společnosti jsem se dozvěděl až včera (v pondělí, pozn. red.) od redaktorů HN," doplnil bývalý ministr.

Reklama

Související témata:
Tomáš Paclík

Související články

John: Langer ovlivňuje a řídí policii

Ministr vnitra Radek John (VV) vidí za námitkami ODS vůči protikorupční strategii snahu udržet si vliv v resortu vnitra. John ve středu ráno v České televizi...

Výběr článků

Načítám