Hlavní obsah

Vnitro dá na web veškeré informace o veřejných zakázkách

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo vnitra začne od února nad rámec zákona zveřejňovat veškeré informace o veřejných zakázkách, které resort a jemu podřízené organizace zadají. Chce tak předejít možné korupci. V úterý o tom na konferenci věnované problému korupce informoval ministr vnitra Radek John (VV).

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Vnitro bude dávat na své internetové stránky například zadání zakázek, kritéria hodnocení, seznam členů výběrových komisí, jejich hlasování a zdůvodnění výběru jedné z nabídek. Podle Johna se také zpřísní kritéria pro zadávání malých zakázek. Jasný schvalovací proces má vést k tomu, aby se velké zakázky nerozdělovaly na menší. Vnitro bude dvakrát ročně zveřejňovat zprávu o kontrole veřejných zakázek.

"Ještě dříve, než bude přijat nový zákon o veřejných zakázkách, ministerstvo vnitra uvede opatření do praxe," podotkl John, podle kterého se vnitro stane vzorovým úřadem. Jedním z podnětů ke změnám jsou podle ministra audity úřadu a podřízených organizací, které vnitro zveřejní začátkem příštího týdne a podle Johna obsahuje "velmi neradostné skutečnosti".

Vnitro bude vyzývat další úřady, aby rovněž opatření dobrovolně přijaly. Už dříve si ministerstvo vnitra stanovilo etický kodex, který potom přijala jen další tři ministerstva pod vládou Věcí veřejných - školství, dopravy a pro místní rozvoj.

Novela zákona se připravuje

Návrh novely zákona o zadávání veřejných zakázek by mělo ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnit k případným připomínkám veřejnosti podle Johna koncem ledna. Do vnitřního připomínkového řízení by se měl dostat do konce března a předložen by měl být podle vládní protikorupční strategie do poloviny roku.

John na semináři hovořil právě o osmapadesátibodové protikorupční strategii, zejména o 11 prioritách Národní ekonomické rady vlády. Vláda už strategii předběžně schválila, o pěti bodech se bude ještě jednat. Všechna opatření by měla být uvedena do praxe do konce příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám