Hlavní obsah

Pět uchazečů v konkurzu na šéfa policie nesplňuje podmínky

Praha

Ministerstvo vnitra obdrželo 11 přihlášek do výběrového řízení na nového policejního prezidenta. V pondělí to řekl mluvčí úřadu Pavel Novák. Nejméně pět uchazečů ale nesplňuje podmínky, jde o civilisty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Z tendru tak budou vyřazeni. Jedenáctka přihlášených zahrnuje i náměstka ministra vnitra a někdejšího zástupce policejního prezidenta Viktora Čecha a náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka. Mezi dalšími jsou podle informací Práva šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy i ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek. Kolik lidí se nakonec výběrového řízení zúčastní, by podle Nováka mělo být jasné v následujících hodinách.

"V tuto chvíli personální odbor vyhodnocuje, jestli přihlášení splňují kritéria výběrového řízení," uvedl Novák. Výběrové řízení vyhlásil ministr vnitra Radek John (VV) minulé úterý, zájemci o pozici šéfa policie mohli podávat přihlášky do dnešních 16:00. Funkce je neobsazena od 1. ledna, poté co ke konci minulého roku skončil Oldřich Martinů.

Výběr nového policejního prezidenta provázejí spory Johna s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který by měl šéfa policie odsouhlasit. John v pondělí oznámil, že se s Nečasem sejde v úterý a bude s ním na toto téma jednat.

Ministr chtěl, aby v ní usedli i bývalí ministři vnitra František Bublan a Martin Pecina (oba ČSSD), sociální demokraté to však odmítli po slovní přestřelce mezi Johnem a Nečasem. Premiér označil složení komise za "paskvil komisi" a "kočkopsa", způsob výběru policejního prezidenta podle něho působí jako stafáž pro předem určeného kandidáta a zřejmě plně neodpovídá zákonu o služebním poměru. John to odmítá. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám