Hlavní obsah

Seznam soudců a žalobců s minulostí v KSČ měl chyby, o funkci přišli dva lidé

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jfk, jas

Na seznamu soudců a žalobců s komunistickou minulostí, který v pátek zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti, bylo chybně uvedeno celkem 22 soudců a tři státní zástupci. Ministerstvo jejich jména už odstranilo a omluvilo se jim. V pondělí o tom Právo informovala Tereza Palečková z tiskového odboru ministerstva s tím, že o funkce přišly dvě zodpovědné osoby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"K dnešnímu dni byli z vedoucích funkcí odvoláni dva zaměstnanci ministerstva, kteří jsou z důvodu hrubé nedbalosti odpovědni za chyby ve zveřejněném seznamu soudců a státních zástupců s komunistickou minulostí. Zjištěné chyby ministerstvo ze seznamů operativně odstranilo, všem soudcům a státním zástupcům, kteří se na seznamech ocitli neprávem, se okamžitě telefonicky omluvilo jménem příslušného náměstka, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil jim navíc ještě dnes osobně rozesílá písemnou omluvu," řekla Právu Palečková.

"Jména soudců a státních zástupců, kteří trvali na veřejné písemné omluvě, ministerstvo zveřejnilo v poznámce pod jednotlivými seznamy. Někteří soudci naopak požadovali pouze tiché vyškrtnutí ze seznamu bez dalšího," dodala Palečková.

Dva soudci žádali doplnění svých jmen

"Do seznamu byla zároveň doplněna i jména dvou soudců, kteří na seznamech naopak původně nefigurovali a kontaktovali ministerstvo s žádostí o doplnění svého jména. Ministerstvo upozorňuje, že seznam bude i nadále průběžně aktualizován," doplnila Palečková.

Seznamy obsahují několik stovek jmen. Například jen u pražského městského soudu uvádí seznam přes šest desítek jmen.

Resort se ke zveřejnění předlistopadové politické příslušnosti soudců a státních zástupců rozhodl na základě rozhodnutí Ústavního soudu. Ten konstatoval, že "informace o členství soudců v KSČ před rokem 1989 nejsou citlivým údajem podle zákona na ochranu osobních údajů a že představují podklad pro diskusi občanské společnosti o nezávislosti a nestrannosti soudců".

Veřejně se tak úřad omluvil soudkyni Nejvyššího soudu Olze Puškinové a dále Martině Vršanské z Krajského soudu v Hradci Králové, Haně Klimešové z Krajského soudu v Brně, Vladimíře Zelenkové z Krajského soudu v Českých Budějovicích, Heleně Koucké z pražského městského soudu, Aleně Hadravové z Okresního soudu v Kladně a Haně Danelové z ostravského okresního soudu. Ze žalobkyň si omluvu vyžádaly Alena Fryčová z Okresního státního zastupitelství v Berouně, Milena Benková z českobudějovického okresního státního zastupitelství a Jana Sůsová z Okresního státního zastupitelství v Benešově.
Do seznamu byla podle Palečkové zároveň doplněna i jména dvou soudců, kteří na nich původně nefigurovali a kontaktovali ministerstvo s žádostí o jejich doplnění. Jde o soudce ústeckého krajského soudu Milana Kohoutka a Jindřicha Kužela z Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou. Seznam bude nadále aktualizován.
ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám