Hlavní obsah

Benda podal trestní oznámení na ministra Bártu. Ten si ho "dá k večeři"

Právo, Novinky, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Předseda ústecké ČSSD Petr Benda v pondělí zareagoval na výroky ministra Víta Bárty (VV). Ten Bendu a podnikatele Patrika Oulického označil za kmotry, kteří jsou v kraji napojeni na vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Benda proto na ministra podal trestní oznámení pro trestné činy pomluvy a křivého obvinění. Ministra to nijak neznepokojuje.

Článek

Benda se chce bránit všemi možnými prostředky, které český právní řád umožňuje. Do konce tohoto týdne chce podat i občansko-správní žalobu, ve které bude požadovat veřejnou omluvu a milión korun. „Tato obvinění jsou lživá a nepravdivá. Byl jsem zvyklý snášet ledasco, ale toto je za hranicí jakéhokoliv slušného chování a nepatří to do demokracie 21. století. Došlo to tak daleko, že se to už dotýká i mé rodiny,“ uvedl Benda.

Podle něj Bárta v nejsledovanějším politickém pořadu v zemi očernil jeho jméno smyšlenými tvrzeními, která nepodložil ani náznakem reálného argumentu či důkazu. „Něco takového Vít Bárta těžko předloží, jelikož neexistuje ani nejmenší spojení mezi mnou a vedením krajského ŘSD,“ řekl Benda.

"Že si ho dám k večeři a těším se," reagoval Bárta SMS zprávou na dotaz ČTK, co říká Bendovu rozhodnutí.

Pokud dá případně soud Bendovi za pravdu, chce jakoukoliv vysouzenou částku věnovat právě krajskému ředitelství ŘSD. „Aby mohly být peníze použity například na dokončení výstavby dálnice D8 nebo rychlostní silnice R7,“ řekl Benda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta (VV)

Zatímco Benda se brání trestním oznámením, naopak další nařčený, podnikatel a vlivný člen ODS Patrik Oulický to v plánu nemá. „Jak se lze bránit proti hlouposti?,“ řekl Právu s tím, že vůbec nezná šéfa ŘSD v Ústeckém kraji ani nikoho z vedení firmy.

„Z Ústí do Chomutova je to přes 60 kilometrů a to je trochu z ruky,“ narážel na krajské sídlo ŘSD, které je v Chomutově. Žádná z Oulického stavebních společností podle jeho slov nikdy nepracovala pro ŘSD a silničními stavbami se vůbec nezabývá.

„Je to jednoznačně omyl pana ministra, nevím, kdo mu toto radí,“ dodal Oulický.

ŘSD vypsalo tendr na vedení krajských poboček

Ředitelství silnic a dálnic se v souvislosti s nařčením ministra Bárty rozhodlo vypsat výběrové řízení na nové vedení krajských poboček. Informovala o tom v pondělí Česká televize.

"Pokud tam došlo k pochybení manažerů, pak se nevztahuje pouze k jedné stavební firmě. Je to v souvislosti (výběrové řízení na nové vedení krajské pobočky) s auditem, který provedlo ministerstvo dopravy," řekl ČT generální ředitel ŘSD Jiří Švorc.

Ten vede ŘSD od konce srpna, kdy ve funkci nahradil Alfreda Brunclíka, který byl kritizován kvůli tomu, že stavby silnic a dálnic jsou v ČR příliš drahé. ŘSD je státní příspěvková organizace zřízená ministerstvem dopravy. Pod jeho správu patří dálnice a silnice I. třídy a zabezpečuje také výstavbu dálniční a silniční sítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám