Hlavní obsah

Ministrem životního prostředí po Drobilovi bude Tomáš Chalupa

Právo, Novinky, jas, nig, jov, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas v pondělí oznámil, že novým ministrem životního prostředí bude poslanec a dosavadní starosta šestého pražského obvodu Tomáš Chalupa (ODS). Nahradí odstoupivšího Pavla Drobila, který v prosinci rezignoval kvůli možné korupci na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Chalupa

Článek

Podle Nečase by měl nový ministr pokračovat v neideologické a nedogmatické politice, kterou v resortu prosazoval již Drobil. Premiér řekl, že Chalupa je zkušený, mladý a talentovaný.

Chalupa zároveň oznámil, že v případě svého jmenování odstoupí z čela radnice Prahy 6. Zároveň oznámil, že se vzdal všech pozic ve společnostech hlavního města.

Chalupovu nominaci nyní dostane na stůl prezident Václav Klaus, který jej podle všeho v nejbližší době jmenuje. Chalupa by se tak stal již sedmým ministrem životního prostředí za poslední dva roky.

O Michálkovi se rozhodne až dle auditů

Chalupa uvedl, že nabídku na post ministra životního prostředí dostal od premiéra den před Vánocemi, po svátcích nabídku přijal. Protože není možný souběh funkce starosty a ministra, bude Chalupa po dohodě s prezidentem jmenován až počátkem příštího týdne. Středečního zasedání vlády se tak ještě nezúčastní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas s Tomášem Chalupou

Ministerstvo chce řídit "racionálně, úsporně, průhledně a slušně". Za svou devizu označil skutečnost, že není nijak spojen se skandálem, kvůli němuž odstoupil jeho předchůdce. Své priority chce Chalupa oznámit po seznámení se s resortem.

Michálek se chce vrátit

Na dotaz, zda se bude moci Libor Michálek, který rozpoutal kauzu na SFŽP, vrátit do čela fondu, Chalupa uvedl, že personální záležitosti bude řešit až poté, co si nechá zpracovat procesní, personální a forenzní audit.

Michálek se chce i nadále do čela této instituce vrátit. „Pokud pan Chalupa preferuje nějaké výběrové řízení, tak já podstoupím výběrové řízení,“ řekl v pondělí Michálek Právu s tím, že ho Chalupovo vyjádření příliš nepřekvapilo. „Souvisí to s nějakou omezenou schopností sebereflexe v rámci té strany, která ho nominovala,“ poznamenal Michálek na adresu ODS.

„Pokud by se to (návrat do čela SFŽP) do budoucna ukázalo jako uzavřená záležitost, tak je potom další v pořadí nabídka pana Bárty,“ dodal Michálek. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) Michálkovi nabídl funkci ve Státním fondu dopravní infrastruktury.

ČSSD výběr Chalupy zklamal

„Musím konstatovat, že jak pro ČSSD, tak pro mne je to zklamání,“ řekl stínový ministr životního prostředí za soc. dem. Václav Zemek na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě. Při výběru nového ministra podle něj převládly nad důrazem na odborné předpoklady vnitrostranické zájmy v ODS s cílem zachovat vliv „jistých skupin“.

Podle Zemka se navíc podruhé v krátké historii stává ministrem politik, který nemá v oblasti životního prostředí zkušenosti. Stínový ministr se obává, že se nepodaří obnovit důvěru v ministerstvo životního prostředí, která byla pošramocena loňskou aférou nyní již bývalého šéfa rezortu Pavla Drobila (ODS).

Za odborně zdatnější uchazeče považuje Zemek poslance ODS Václava Mencla nebo rezortní náměstkyni Rut Bízkovou. Soc. dem. je podle Zemka připravena na spolupráci s novým vedením ministerstva, ale bude očekávat, s čím Chalupa po nástupu do funkce konkrétně přijde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám