Hlavní obsah

Ministr obrany zbavil bývalého šéfa rozvědky mlčenlivosti

Právo, Jakub Troníček

Detektivové z protikorupční policie mají možnost vnést více světla do kauzy související s tendrem na nákup terénních vozů Tatra pro českou armádu. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) totiž podle zjištění Práva zprostil mlčenlivosti bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra

Článek

Právě on přitom před čtyřmi lety na některá závažná podezření související s obchodem ještě jako šéf vojenské tajné služby policii upozorňoval, tehdy ale detektivové z protimafiánského útvaru celou věc odložili. Nyní se tendrem na nákup tatrovek zabývá protikorupční policie kvůli podezření, že si někdejší náměstek ministra obrany Martin Barták řekl o peníze za urovnání obchodního sporu mezi tatrovkou a společností Praga, který miliardovou zakázku ohrožoval.

O povolení mluvit pro Krejčíka teď šéfa armádního resortu požádal přímo protikorupční útvar. „Mohu potvrdit, že ministr obrany rozhodl o zproštění mlčenlivosti pro potřeby vyšetřování,“ řekl k tomu Právu Vondrův mluvčí Jan Pejšek.

Zároveň doplnil, že kromě protikorupčního útvaru může Krejčík na základě souhlasu od ministra otevřeně mluvit o zjištěních tajné služby k nákupu tatrovek i před vojenskou policií.

Sám Krejčík včera předeslal, že s vyšetřovateli bude plně spolupracovat. „Samozřejmě vypovídat budu,“ konstatoval Krejčík, jehož podřízení v tajné službě měli sledování armádních zakázek v popisu práce.

Krejčík chce mluvit i k poslancům

Ostravský státní zástupce Dušan Táborský, který má kauzu na starost, včera nechtěl průběh vyšetřování komentovat, potvrdil nicméně, že Krejčík v této souvislosti vyslechnut bude.

A detektivové si přitom od jeho výpovědi slibují hodně. „On nám může předat velmi zajímavé informace, určitě by to měl být přínos,“ poznamenal k tomu pod podmínkou anonymity jeden z policistů.

Krejčík už se na podzim nechal slyšet, že je připraven o armádních zakázkách otevřeně mluvit také před poslanci sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Jeho předseda František Bublan (ČSSD) už v této souvislosti dostal začátkem prosince Krejčíkovu žádost o slyšení.

Bývalý šéf vojenského zpravodajství chce podle vlastních slov informovat členy výboru o „všech závažných skutečnostech“ týkajících se armádních zakázek, které služba za dobu jeho působení ve funkci ředitele „odhalila, zadokumentovala a předala příslušným orgánům.“

Krejčík už dříve také naznačil, že chce mluvit i o aktivitách bývalé lidovecké ministryně obrany Vlasty Parkanové a jejích tehdejších podřízených, mezi kterými byl i Barták.

Aby mohl Krejčík před poslanci za zavřenými dveřmi o dění v armádě mluvit, musí být podobně jako pro účely výpovědi na policii zbaven mlčenlivosti. Příslušnou žádost o stanovisko má už Vondra na stole, dosud o ní ale podle mluvčího nerozhodl.

Pokud bude Vondrovo stanovisko pozitivní, Bublan je podle svých slov připraven co nejdříve svolat jednání výboru, na kterém exšéf vojenské tajné služby promluví. Jestliže s tím ministr souhlasit nebude, může Krejčíka zbavit mlčenlivosti Sněmovna na své schůzi.

Nové prověřování tendru na tatrovky rozjela policie na základě tvrzení bývalého amerického velvyslance a dnešního člena vedení Tatry Williama Cabanisse. Ten loni Bartáka nařkl, že v roce 2008 hovořil o možnosti urovnat za určitý obnos problémy mezi Tatrou a Pragou, ohrožující miliardovou zakázku pro Tatru. Barták něco takového důrazně odmítl a chce se bránit právní cestou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám