Hlavní obsah

V Českém Těšíně opět volí ve velkém počtu bezdomovci

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Těšín
Aktualizováno

V Českém Těšíně je zatím poměrně vysoká účast voličů v opakovaných komunálních volbách. Svůj hlas ale přišlo odevzdat také hodně bezdomovců či lidí, kteří mají trvalé bydliště na radnici. Existuje silné podezření, že i při opakovaném hlasování dochází k nakupování hlasů ve prospěch jedné z 12 kandidátek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Volební komise na Havlíčkově ulici už dokonce jeden hlas zneplatnila. „Došlo k tomu, že jak lidé čekali před plentou ve frontě, tak jeden pán odešel i s hlasovacím lístkem, za chvíli se vrátil a vběhl za plentu. Toho, že odešel, si všimla jedna paní a upozornila na to volební komisi,“ popsala incident mluvčí města Dorota Havlíková.

Předsedkyně volební komise žádala po voliči vysvětlení, řekla mu, že nemůže hlasovat. „Ten pán tvrdil, že nemá brýle a chtěl, aby mu někdo volební lístek vyplnil. Přetahovali se o obálku, a on nakonec utekl.“

Členové volební komise prozkoumali lístek dotyčného voliče a zjistili, že jedním křížkem volil SOS pro Český Těšín, jejímž lídrem je kontroverzní podnikatel a bývalý spolupracovník StB Marian Kuś. Právě jeho kandidátka byla podezřelá z nakupování hlasů při řádných říjnových komunálních volbách, což posléze potvrdil Krajský soud v Ostravě a výsledek voleb zrušil.

„Registrujeme drobné stížnosti i ohlášení, že jsou lidé k volebním místnostem přiváženi auty, ale ne již hromadně jako minule, ale individuálně,“ poznamenala mluvčí českotěšínské radnice.

Prozatím je účast vysoká, průměrně během dopoledne dosáhla 20 procent. Nejvyšší účast byla k poledni ve volebním okrsku v budově Perexu, kde odvolilo 28,6 procent oprávněných voličů, v okrsku v budově Diakonického institutu využilo dopoledne svého volebního práva 26 procent občanů, ve Štefánikově ulici v centru města 25. Nejméně voličů, 12 procent, se dostavilo do volebního okrsku číslo 17 v Základní škole Pod Zvonek ve Svibici a ve Stanislavicích. Tam bylo 15 procent voličů.

Podivná auta

Jak Havlíková řekla, i někteří další předsedové volebních komisí mají pocit, že hlasy se kupují i nyní. „Zaráží vysoká účast lidí, kteří k volbám běžně nechodí, nebyli dokonce ani minule, nevědí, jak se mají ve volební místnosti chovat,“ naznačila a dodala, že před některými volebními místnostmi se objevují i podivná auta. „Když vyjde ven někdo z volební komise, hned ujíždí.“

Na průběh voleb dohlíží i nevládní organizace Tranparency International - Česká republika (TIC). A i její pozorovatelé mají informace o tom, že k nakupování hlasů v Českém Těšíně dochází i při opakovaném hlasování. „Máme nějaké indicie, že k tomu dochází. Máme několik výpovědí lidí, které prověřujeme,“ řekl zástupce TIC Stanislav Beránek a dodal, že ucelenou zprávu o opakovaných volbách bude moci dát až po skončení hlasování.

V českotěšínských ulicích je v pozoru také policie a městští strážníci. „Průběh voleb monitorujeme, zatím je vše v pořádku, hlídky chodí kolem volebních okrsků. My jsme doposud nepřijali od občanů, co se týče opakovaného hlasování, žádné oznámení,“ informoval karvinský policejní mluvčí Jaroslav Kus. Potvrdil, že o události z jedné volební místnosti ví. „Nedá se ale mluvit o incidentu. Došlo ale k porušení volebního řádu,“ poukázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám