Hlavní obsah

Lidovci bojují s TOP 09 o vliv nad Orlem

Právo, Oldřich Danda
Praha

Staré rány mezi lidovci a TOP 09 se ještě nestačily zahojit a už se objevují nové. Nejčerstvějším jablkem sváru je boj o vliv v křesťanské tělovýchovné jednotě Orel. Nový předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se před Vánocemi sešel s generálním sekretářem Orla Ladislavem Kotíkem. Na schůzce si potvrdili smlouvu o exkluzivní spolupráci.

Článek

Bělobrádek vydal prohlášení, ve kterém popsal vztah mezi lidovci a Orlem mj. slovy: „Samozřejmě očekáváme neutralitu ve vztahu k jiným politickým stranám, tzn. že odmítáme jakoukoli propagaci např. TOP 09 skrze Orla.“

Podle TOP 09 si ale lidovci nemohou Orla jednoduše přisvojit. „Jsem dlouholetý člen jednoty Orel a myslím, že jsem pro ni hodně udělal. Jestli chce pan předseda Bělobrádek celou věc politizovat a organizaci si přivlastnit, tak ji zničí,“ řekl Právu první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle poslance TOP 09 Jana Husáka, který je orlem v Těšanech, po odchodu TOP 09 zavládl mezi lidovci v Orlu pocit, že organizace náleží pouze ke KDU-ČSL. „Ta smlouva je podle mého přežitá věc, vždyť v Orlu je spousta lidí z jiných stran, než je KDU-ČSL či TOP 09. Je neštěstím, že se tam teď rozdělují lidi podle politické příslušnosti,“ uvedl.

Bělobrádkův přístup se zřejmě nelíbil ani vedení Orla, a proto se po Novém roce Bělobrádek sešel s Kotíkem znovu a vydal nové prohlášení, ve kterém svůj postoj zmírnil. „KDU-ČSL i Orel jsou samostatné subjekty, které navzájem do svých vnitřních záležitostí nehodlají zasahovat. Jsme v partnerském postavení, nikoli v postavení nadřízený a podřízený,“ uvedl Bělobrádek.

Orel vznikl před první světovou válkou pod vedením zakladatele lidové strany Jana Šrámka. Také po obnově organizací po roce 1989 byla tělovýchovná jednota, která je činná hlavně na Moravě, těsně spjatá s křesťanskými demokraty.

Dlouhodobým starostou Orla byl lidovecký poslanec Ladislav Šustr. Když ale Šustr a s ním řada dalších lidovců přešli do TOP 09, začalo v Orlu silné pnutí, které nakonec vedlo k Šustrově rezignaci (k té přispěl i fakt, že skočil na novinářskou provokaci a byl ochoten za milión korun pro TOP 09 prosazovat loterijní zákon). Nového starostu si orlové zvolí v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám