Hlavní obsah

Plzeňská práva ruší diplomy, známé je první jméno

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Váš vysokoškolský diplom se ruší. První tři obálky s tímto oznámením odeslala v pátek Západočeská univerzita. Adresáty, jak už Právo informovalo, má být zhruba dvacítka absolventů plzeňské právnické fakulty, kteří podle všeho získali neoprávněně titul magistra.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Právní expert Západočeské univerzity František Korbel ukazuje koncepty usnesení o zrušení vysokoškolského diplomu.

Článek

„Další dopisy budou brzy následovat,“ řekl Právu František Korbel, právní expert univerzity.

Došlo tak na krok, po kterém volali kritici někdejších skandálních praktik na právnické fakultě dlouhých 16 měsíců. „Už jsem v to ani nedoufal,“ prohlásil někdejší studentský rebel Martin Marek. „Snad už to dotáhnou do konce. A škoda, že to není transparentnější,“ dodal Marek.

Zrušení platnosti diplomu je podle Korbela jediná právně schůdná cesta. „Neodebíráme tituly, ale rušíme diplomy,“ vysvětlil Korbel. Z absolventů se tak rázem stanou opět studenti. Podle děkana právnické fakulty Květoslava Růžičky bude každý případ posuzován individuálně. „Pokud budou chtít pokračovat ve studiu, tak jim to umožníme,“ sdělil Růžička.

Známe první jméno

Jména univerzita tají. Odeslaná usnesení sice zveřejní na webu, první se objevilo již v pátek, ale s vypuštěnými identifikačními znaky. Podle našich informací se však v tomto prvním případě pravděpodobně jedná o Ladislava Cirhana, který plzeňská práva absolvoval v roce 2005 po pouhých 2,5 letech. Standardní doba magisterského studia je přitom dvojnásobná.

V seznamu podezřelých magistrů celkem figuruje 41 lidí, o titul má tedy přijít každý druhý. Na koho to padne, se dá usuzovat podle řešených prohřešků. Třeba chybějící zápočty a zkoušky - tam měla co vysvětlovat například chomutovská exprimátorka Ivana Řápková. Nebo již zmíněná expresní doba studia. „V některých případech trvalo jen jeden či dva měsíce,“ připomněl Korbel. V médiích se propíral případ podnikatele Jana Harangozza. Ten měl získat titul magistra přes letní prázdniny roku 2005.

Škola přistoupí k rušení diplomů jen v těch případech, kdy podle provedených šetření museli dotčení sami dobře vědět, že vystudovali nezákonným způsobem. Ten, kdo se provinil jen formálně, nebo vystudoval sice podivně, ale v dobré víře, obavy mít nemusí. To je mimo jiné případ bakalářů, kteří získali titul díky kontroverznímu kurzu celoživotního vzdělávání. Bakalář tak bude postižený pouze jeden - bývalý velitel plzeňských strážníků Luděk Hosman a to proto, že z velké míry opsal svoji bakalářskou práci.

Riziko je vysoké

Kromě zmíněného počtu magistrů mohou mít problémy ještě čtyři z devíti absolventů doktorandských programů a minimálně 12 držitelů titulu JUDr. „Ten bude automaticky odebrán i těm, kterým bude zrušený diplom magistra,“ upozornil Korbel. „Celou věc bychom rádi uzavřeli do konce února,“ dodal Korbel. Proti rozhodnutí o zrušení diplomu není odvolání, rektor Josef Průša ale nepochybuje, že bude následovat řada soudních sporů. „Riziko, že pro nás nedopadnou dobře, je vysoké,“ uzavřel rektor.

Skandály na plzeňských právech vypluly naplno na povrch v září 2009. Následně odstoupilo vedení fakulty a podezřelá studia začala prověřovat rektorská komise. Prošetřila stovky případů, jen přehled rychlostudentů dodaný ministerstvo školství obsahoval jména 550 absolventů magisterských a 283 bakalářských studijních programů z let 1994 až 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám