Hlavní obsah

Nejde o kvalitní poezii, hodnotí nakladatelství sbírku břeclavského starosty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Břeclavská radnice dumá, co s asi tisícovkou výtisků básnické sbírky Čekání na den lásky, kterou napsal bývalý starosta Dymo Piškula pod pseudonymem David G. Kamenný. Celé vydání skoupilo město. Nové vedení si zadalo posudek na kvalitu básní a nedopadl nijak slavně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sbírka básní bývalého starosty

Článek

Posudek zpracoval editor nakladatelství, které knihu vydalo. "Nehodnotí poezii vysoko," řekl v pátek nynější starosta města Oldřich Ryšavý.

Město neví, co s výtisky dělat. Dosud se objevovaly například v tombolách, nebo je radnice dávala jako pozornosti. To by ale nyní mělo přestat. Podle starosty není vhodné, aby se jako dárek dávala nekvalitní poezie. "Posudek nevyzněl tak, že by se jednalo o zásadní dílo české literatury," doplnil Ryšavý.

Sbírka ale vzbudila velký zájem, lidé by si ji chtěli přečíst, koupit ji prý ale lidé nechtějí. Město za každou zaplatilo 80 korun.

Úryvek z básně Věčná sláva hrdinů Davida G. Kamenného
Vždy sledován s jistou závistí ten,kdo na chvíli byl vyvolenstanout v záblesku slávy,pozemské pomíjivé slasti,která zdaleka nemá jen krásnou stranu Zasvítí tento pramen světla na toho,jehož srdce bojovnější srdce lvaa přináší každému z nás něco,co povyšuje lidskou duši tím směrem,kde leží nedostižný lidský ideál.

Radnice také prověřuje, zda se nákup uskutečnil v souladu se zákonem. Pokud ne, podá trestní oznámení. Radnice dala za dvoutisícový náklad přes 172 000 korun. Nákupy v takto "malých" hodnotách nemusí schvalovat zastupitelstvo.

Piškula České televizi řekl, že z prodeje nic neměl. Sbírku prý jako vhodnou pro radniční nákup vybral tajemník, aniž by věděl, kdo je autorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám