Hlavní obsah

Schwarzenberg: Nečas a John jsou Naši furianti, jejich spor je o zhaněném egu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pokládá spor mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) za otravný. Zejména proto, že se podle něj nenese ve věcné rovině, nýbrž osobní. Hádají se zde dvě zhaněná a nevykřičená ega, míní Schwarzenberg s tím, že celá situace mu navozuje scénku z Našich furiantů.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Nedospěla situace okolo policejního prezidenta do stavu, kdy byste to měli vyřešit na koaličním jednání?

To je spor dvou předsedů a měli by si ho vyřešit sami. Podle mého nejde o zásadní rozpor, ale o to, že se na sebe vytahují. Nápad ministra vnitra vybrat nového policejního prezidenta tak, aby v tom byla zapojena opozice, je dobrý. Chybou je, že do toho zatáhl dva aktivní politiky (ČSSD), a ne pouze odborníky. Je otravné, že to mezi ODS a Věcmi veřejnými jiskří. Je jasné, že až se vrátím, tak se tím budu muset zabývat. Ale nejde o věcnou otázku, nýbrž o zhaněná a nevykřičená ega.

Je šťastné, když premiér zasahuje do kompetencí ministra vnitra?

Každý by měl na svém poli pracovat samostatně. Je domluva, že premiér musí návrh ministra vnitra na policejního prezidenta odsouhlasit, ale jak si ho vybere, je k čertu záležitost ministra vnitra.

Nestala se z toho již taková šaškárna, že se do výběrového řízení na policejního prezidenta nepřihlásí žádný soudný policista?

Mám pevnou důvěru v to, že policisté z důvodů svého povolání musí vycházet s nejrůznějšími typy lidí, takže je toto nepřekvapí. Celé mi to připomíná to, co zobrazil Stroupežnický v Našich furiantech, spory o to, kdo je silnější a kdo zaplatí rum. Teprve s věkem člověka opustí představa, že nejdůležitější je mít osobní úspěch. Kdybych byl mladý, tak bych taky byl ješitný a ctižádostivý. Prostě každý kluk projde věkem, v kterém chce dokázat, že umí čurat deset centimetrů dál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám