Hlavní obsah

Zledovatělé silnice trápí řidiče v celém Česku

• Aktualizováno

Dopravu na mnoha místech České republiky komplikuje náledí a ledovka, které se začaly tvořit poté, co ve čtvrtek večer začalo pršet a srážky na promrzlém povrchu vozovek začaly namrzat. V Orlických horách panuje kvůli náledí kalamitní stav.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na silnicích II. a III. tříd v Orlických horách vyhlásili v pátek ráno silničáři kvůli náledí kalamitní stav. Potíže s náledím jsou také v dalších oblastech Královéhradeckého kraje.

"Náledí na menších komunikacích komplikuje jízdu nákladním automobilům, do některých úseků se nemohou silničáři s technikou dostat, zlepšení by mohla nastat kolem poledne," řekl mluvčí hradeckého hejtmanství Imrich Dioszegi.

Meteorologické pojmy
LEDOVKA - souvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.
NÁMRAZA - v silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na elektrických sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.
ZMRAZKY – termín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.
NÁLEDÍ – ledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.

Náledí je také na území Jičínska, kde jsou cesty sjízdné jen s velkou opatrností. U obce Dolní Lochov na Jičínsku ráno kvůli náledí havaroval autobus, při nehodě nebyl nikdo zraněn, silnice je v místě nehody neprůjezdná.

Na Liberecku uzavřené silnice i železnice

Ledovka v Libereckém kraji zkomplikovala dopravu zejména na Semilsku, problémy měly hlavně ranní autobusy. Většina silnic v Libereckém kraji je ale průjezdná a sjízdná. Uzavřené jsou kvůli sněhu stále dvě silnice třetí třídy na Frýdlantsku a ve Slunečné na Českolipsku zablokovaly silnici spadlé stromy. Všechny silnice by ale ještě během dopoledne měly být opět průjezdné.

Chodníky jsou plné ledu, některé městské části se o ně nestarajíVideo: Novinky

Problémy pak jsou hlavně na silnicích třetích tříd a v horských oblastech, kde je na vozovkách zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Cestáři doporučují zimní výbavu.

Kvůli sněhovým závějím nejezdí už druhý den vlaky z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem. I tam by měl být ale podle Českých drah provoz v průběhu dopoledne obnoven.

Dopravu ve Středočeském kraji ztěžuje náledí a déšť

Ve Středočeském kraji ztěžuje náledí dopravu řidičům téměř ve všech okresech. Na většině území i nadále prší. Dálnice a rychlostní komunikace jsou mokré po chemickém ošetření. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Náledí je na silnicích okresů Kolín, Kutná Hora, Mělník, Nymburk, Příbram a Mladá Boleslav. Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS) odvolal pro katastrální území Mladá Boleslav kalamitní stav, který trval od čtvrtečních večerních hodin. Silnice jsou sice již průjezdné, některé chodníky jsou však nadále nebezpečné. Silnice se podařilo do dnešního rána zprůjezdnit. Chirurgové zaznamenali enormní nárůst úrazů.

Na Berounsku a Rakovnicku narazí motoristé na ujetou vrstvu sněhu, která je zledovatělá. V okresech Praha východ a západ pokrývá komunikace také náledí.

Namrzající déšť proměnil silnice a chodníky v Praze v kluziště. Hlavní tahy v metropoli byly ráno s opatrností sjízdné. Hůře jsou na tom chodníky. Posypem jsou ošetřeny v centru. Horší situace je v okrajových částech města. Chodci by měli být zvláště opatrní.

Během noci zaznamenali pražští záchranáři 70 výjezdů k úrazům chodců na ulicích, v pátek ráno pak spěchaly posádky záchranné služby k dalším téměř třiceti lidem.

Také na jihu Čech trápí řidiče náledí, a to především na Jindřichohradecku a Táborsku. Kvůli ledovce je uzavřena silnice Nová Pec - Zvonková - hraniční přechod u Lipna. Dešťové přeháňky se vyskytují na Prachaticku a Písecku, mlha na Jindřichohradecku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ledovka na chodnících v Praze

V Karlovarském kraji jsou silnice mokré a posolené. V noci teploty stouply nad nulu a sníh taje. Přesto silnice zůstávají promrzlé a tající sníh na nich může místy namrzat. Opatrní by řidiči měli být i v oblastech udržovaných inertním posypem.

Zledovatělá vrstva uježděného sněhu nebo místy náledí může být ráno i na některých silnicích nižších tříd v Plzeňském kraji. Ledovka a náledí se tvořily zejména ve čtvrtek večer, v noci se ale oteplilo a sjízdnost silnic se zlepšila. Podle dispečerů jednotlivých správ a údržeb silnic v kraji jsou vozovky první třídy většinou holé a mokré, na vedlejších komunikacích mohou být ještě zledovatělé ujeté vrstvy sněhu.

Na jižním Plzeňsku by si měli dát řidiči pozor ještě na silnicích nižších tříd, které mohou být zledovatělé u okrajů. Na severním Plzeňsku jsou podle tamního dispečera pod ledem silnice třetích tříd, jsou ale pokryté drtí a sjízdné. Také na Tachovsku jsou silnice sjízdné, komunikace třetích tříd mají ještě zledovatělou vrstvu, kterou silničáři kryjí pevným posypem.

Foto: David Hecker, ČTK

Problémy s ledovkou měli řidiči také v Německu, snímek zachytil námrazu na silnicích na severu země

Především v noci na pátek komplikovaly dopravu v Ústeckém kraji sněhové jazyky. Neprůjezdné jsou kvůli nim stále horské silnice v okolí Petrovic na Ústecku. Sněhové závěje a jazyky zkomplikovaly dopravu na sedmikilometrovém úseku do Adolfova a do Tisé. Z Tisé se řidiči obtížně dostanou také do obce Sněžník. K opatrnosti vyzývali silničáři také na tamějším úseku dálnice D8. Ledovka může zůstávat na silnicích třetích tříd, kde je menší provoz.

"Ledovka na většině míst povolila, provoz na silnicích prvních a druhých tříd by měl být bez problémů. Ledovka může zůstávat na silnicích třetích tříd, kde je menší provoz. Silnice jsou posolené, ale sůl potřebuje rozjezdit, aby zafungovala," řekla provozní náměstkyně Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Lenka Holovská.

Problémy mohou mít řidiči  také na silnicích druhých a třetích tříd v celém Pardubickém kraji kromě Pardubicka.

Foto: Jan Sokol, ČTK

První problémy v dopravě začaly již v pátek. Na zledovatělé silnici mezi Karlovými Vary a Bečovem nad Teplou havarovala dvě auta.

Na Vysočině ztěžovala po ránu ledovka dopravu hlavně na silnicích nižších tříd, které se sypou drtí. Jsou hodně kluzké a sjízdné jen s nejvyšší opatrností. Žádné úseky ale nejsou uzavřeny. Hlavní tahy, které se udržují chemickým posypem, jsou převážně mokré.

Na některých silnicích v Olomouckém kraji ráno ležel rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva. Na ujetý sníh řidiči narazí na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách Prostějovska, Olomoucka či Šumperska. Rozbředlý sníh leží místy na vozovkách na severu kraje. Před tvorbou náledí silničáři varují na Šumpersku. Hlavní tahy jsou v regionu většinou holé a mokré.

Vedlejší tahy ve Zlínském kraji byly ráno sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Některé silnice pokrývají zbytky rozbředlého sněhu. Na Valašsku pak na menších cestách ve vyšších polohách leží ujetá vrstva sněhu do tří centimetrů, místy jsou vyjeté ledové koleje. Komunikace první třídy v kraji jsou převážně holé, mokré a sjízdné bez omezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám