Hlavní obsah

Nový nejvyšší žalobce odvolává náměstky po Vesecké

Právo, Radim Vaculík

Pouhé čtyři dny po svém nástupu do funkce začal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s prvními personálními změnami. Míní navrhnout ministru spravedlnosti odvolání všech dosavadních náměstků, kteří působili ještě za předchozí nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké. Jde o Zdeňka Koudelku, Karla Černovského a Olgu Šebkovou. Právu to řekl sám Zeman, který už má vybrané i nástupce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) (vlevo) s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem

Článek

Jako nového náměstka chce Zeman podle svých slov navrhnout Igora Stříže, který v minulosti působil jako náměstek na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci.

Avšak poté, co v roce 2007 ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) odvolal na návrh Vesecké z funkce šéfa olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvana, jeho náměstek Stříž sám na svůj post rezignoval a nyní je řadovým žalobcem v Olomouci. Stříž tehdy svůj krok komentoval slovy, že jen předešel svému odvolání z funkce. Společně s Ištvanem patřili mezi kritiky postupu úřadu Vesecké v kauze tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka, kdy byl případ odebrán žalobcům z Přerova a předán do Jihlavy. Právě kvůli případu Čunek musel Ištvan jako vrchní žalobce skončit.

Ministr mu dal personální svobodu

„Končí všichni tři mí náměstci a už nějaké kandidáty na nástupce vezu panu ministrovi. Jeden je z řad nejvyššího a další z nižších státních zastupitelství,“ uvedl Zeman. Poté na dotaz Práva doplnil, že jedním z kandidátů je i Stříž.

„S náměstky už jsem to (své rozhodnutí o odvolání) probral,“ uvedl Zeman. Zároveň poznamenal, že jednou z jeho podmínek pro nástup do funkce nejvyššího žalobce byla personální svoboda, a tu mu prý Pospíšil dal. Takže se dá očekávat, že všechny jeho návrhy na změny náměstků ministr schválí.

Na dotaz Práva, zda míní měnit i další vedoucí žalobce, například na vrchních a krajských zastupitelstvích, Zeman odpověděl, že by musel mít zákonný důvod pro návrh na jejich odvolání v podobě nějakého zvlášť závažného porušení jejich povinností.

„Nejsou tak lehce odvolatelní jako nejvyšší státní zástupce. Budou-li důvody pro jejich odvolání, tak se nebudu rozpakovat, nebudou-li, tak odvolání navrhovat nebudu. Zatím takové důvody nemám,“  dodal Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám