Hlavní obsah

V Tepličce hrozí povodeň kvůli ledovým krám v korytu řeky

Právo, Martin Polák, Rudolf Voleman
Teplička
Aktualizováno

Čtvrteční obleva zkomplikovala život lidem v obci Teplička u Karlových Varů. Uvolněné masivní ledové kry na řece Teplé se tam nahromadily u mostu a z koryta říčky se začala vylévat voda.

Článek

Ta ve čtvrtek ohrožovala dva domy v bezprostřední blízkosti řeky. Vodohospodáři tam už vyhlásili druhý povodňový stupeň a situaci řeší i povodňový štáb. Kry tam bourá těžká technika. Pokud bude voda stoupat i nadále, do ohrožení se patrně dostanou další objekty.

„Jsme v šoku, tohle tady nepamatujeme, doufám, že se to podaří zastavit,“ přeje si obyvatelka Tepličky a zároveň radní Helena Dobroňová.

Za pravdu jí dává i jeden ze sousedů, Václav Hazmuka. „Bydlím tady od roku 1957, ale tohle neznám. Jarní povodně se tu občas objeví, ale takové kry jsme tu neměli,“ řekl Právu.

Starostka požádala o pomoc Karlovy Vary

Starostka obce Teplička Hana Bartošová (nez.) požádala o pomoc město Karlovy Vary. Magistrát slíbil, že obci poskytne pytle s pískem na případné obložení ohrožených budov.

„Máme tady čtyři bagry, kry vozíme tatrou na nedalekou louku. V pátek má přijet obrněný transportér, který pomůže s bouráním ker,“ řekl Právu ředitel karlovarského závodu Povodí Ohře Martin Zoul.

Podle vodohospodářů likvidace ker už přinesla první výsledky a hladina řeky v nejohroženějším místě klesla o několik desítek centimetrů. „Pokud bude obleva pokračovat a vody přibývat, dají se očekávat další potíže,“ poznamenal Zoul.

„O situaci informoval primátor také hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD),“ dodala. „Stav hladiny vody a nahromadění ker stále sledujeme. Vše teď záleží na počasí,“ uzavřela mluvčí karlovarského magistrátu Michaela Kousalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám