Hlavní obsah

Ledovka sráží lidi k zemi, z chodníků se staly pasti

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorology avizovaná ledovka se ve čtvrtek projevila v plné míře. Na řadě míst Česka opět leží na chodnících a cestách ledová vrstva, která je nezřídka zcela neošetřená a neupravená. Chodci proto i přes maximální opatrnost často padají, úrazové ambulance jsou plné lidí.

Chodníky jsou plné ledu, některé městské části se o ně nestarajíVideo: Novinky

 
Článek

Své o tom vědí i obyvatelé hlavního města, kde zůstává velké množství cest neupravených. Záchranáři pak mají plné ruce práce.

„Když vezmeme průměr od začátku prosince, tak se pohybujeme zhruba na 20 takových výjezdech denně,“ řekla Novinkám mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Desítky úrazů každý den

Doplnila však, že přesné číslo to není, neboť řada lidí vyhledá potřebné ošetření u lékaře samostatně, nebo volají záchranáře až o několik dnů později. „Většinou se tak děje v případech, kdy vzniknou následné potíže,“ doplnila mluvčí záchranářů v hlavním městě.

Podobná čísla vykazují orientační statistiky také ve středních Čechách. „Pohybujeme se letos v zimě průměrně kolem 25 takových zásahů denně,“ uvedla k situaci kolem hlavního města mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Rozdílná situace v různých částech měst

Záchranáři doplňují, že pokud přijde ledovka nečekaně, výjezdů k úrazům na ulicích prudce přibývá. Jakmile si lidé zvyknou a jsou opatrnější, vrací se situace k normálu.

Situace s upravenými chodníky je přitom jiná v každém městě, dokonce i v jednotlivých městských částech. Zatímco v Praze 4 najdete řadu nijak neupravených cest, kde jsou lidé odkázáni jen na své schopnosti nespadnout, na Praze 5 je možné chodit bezpečněji, neboť městská část se o chodníky stará lépe.

Anketa

Upadli jste tuto zimu na zledovatělém chodníku?
ano, ale naštěstí se nic vážného nestalo
29,5 %
ano a zranil/a jsem se
4,5 %
naštěstí ne
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25472 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám