Hlavní obsah

Ministr Drábek chce v duchu Řápkové brát dlužníkům část dávek

Novinky, jim
Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí si chce došlápnout na dlužníky v podobném stylu jako svého času chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS). Lidem, kteří neplatí nájem, by odebíral exekutor část dávek. Šéf resortu Jaromír Drábek (TOP 09) chce citlivou záležitost legislativně ošetřit, Řápkové postup totiž vyvolal nevoli u ochránců lidských práv i rozpory mezi právníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

„Je to v podstatě záměr, který má zajistit, aby i sociální dávky stejně jako mzdy nebo důchody byly exekuovatelné,“ potvrdila Novinkám mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Podle ní však zatím nelze určit, kdy bude zákon předložen Sněmovně.

Na návrh ministerstva upozornil server Týden.cz.

Obdobně jako v případě zabavování mezd nebo důchodů nutné ale určit zákonné minimum, na které není možné dlužníkovi sáhnout.

V rámci novely se údajně počítá s tím, že se dávky budou strhávat dlužníkům ještě před tím, než jim budou vypláceny.

Řápková sklidila kritiku

Praxe zabavování sociálních dávek vynesla před dvěma lety na titulní stránky novin chomutovskou primátorku Ivanu Řápkovou. Její radnice vyslala na úřad exekutory, kteří odebírali dlužníkům téměř celé dávky a ponechávali jim tisíc korun. Řápková to hájila tím, že po vyplacení dávky se jedná o hotovost, již lze zabavit.

Proti tomu se ohradili zmocněnec pro lidská práva i ombudsman, kterým se postup nelíbil s tím, že to dlužníky ještě více sociálně odloučí a budou se muset ještě více zadlužit nebo si opatřovat peníze trestnou činností.

Debata se pak točila zejména kolem toho, zda je zabavování dávek vůbec v souladu s ústavním pořádkem. Aktivisté to označovali za populismus, který bude nahrávat extremistickým stranám, jelikož mezi chomutovskými dlužníky převládali Romové.

Reklama

Výběr článků

Načítám