Hlavní obsah

Silnice pokryly závěje, sněhové jazyky i ledovka

Nebezpečně kluzké zůstanou komunikace po celém území ČR až do pondělí, poopravili meteorologové původní výstražnou informaci. Podle Českého hydrometeorologického ústavu vystoupají v daném období teploty nad nulu, kvůli čemuž začne roztávat sněhová pokrývka, přes noc však opět přituhne a bude se tak tvořit ledovka. V místech, kde bude sníh odtávat rychleji, se zvednou hladiny řek.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Během 24 hodin se má oteplit až o deset stupňů Celsia. "Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Při mrznoucích srážkách se bude tvořit ledovka," varoval ČHMÚ. V dalších dnech se čeká ve dne tání a v noci teploty okolo nuly. První dopady změn počasí pocítili řidiči již ve čtvrtek ráno.

Ve Středočeském kraji místy komplikuje dopravu vítr. Na silnicích ve vyšších polohách se tvoří sněhové jazyky, cesty jsou ale průjezdné. Silničáři vozovky pluží a ošetřují posypem. Řidiči by měli proto být obezřetní.

Hlavní silniční tahy na jihu Čech jsou holé. Na vozovkách silnic, které cestáři nemohou udržovat chemicky, leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Přes den se bude tvořit ledovka, varují meteorologové. Přes den bude zataženo, řidiči se mohou setkat s mrznoucími mlhami. Během odpoledne začne od západu pršet nebo budou padat mrznoucí srážky, při nichž se bude ledovka tvořit.

Vrstva uježděného zmrzlého sněhu, ledové zmrazky nebo místy nafoukané sněhové jazyky komplikují dopravu na některých silnicích v Plzeňském kraji. Všechny silnice jsou sjízdné, cestáři ale doporučují jízdu se zvýšenou opatrností. Při předpokládané oblevě se mohou na silnicích během dne tvořit námrazy.

Silnice v Karlovarském kraji jsou s opatrností sjízdné. Po mrazivé noci beze srážek jsou hlavní tahy holé a vymrzlé, na silnicích nižších tříd zůstávají místy zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Jen v oblastech, kde se používá inertní posyp, je na silnicích vrstva ujetého sněhu. Podle předpovědi by se během dne mělo postupně oteplovat až k nule a očekává se i občasné sněžení. Srážky mohou místy namrzat.

Silný vítr opět komplikuje dopravu na silnicích v Ústeckém kraji. I když silničáři nemuseli žádnou silnici uzavřít, mimo hlavních tahů se řidiči musejí často vypořádat se sněhovými jazyky i se zmrazky, které se na asfaltu udělaly. Od pátku přibude další problém - ledovka.

Na Liberecku hlásí problémy i železnice

Sněhové jazyky a závěje komplikují od rána dopravu v Libereckém kraji. Silnici 13 u Rynoltic na Liberecku blokuje uvízlý kamión, který na sněhu havaroval. U Stráže nad Nisou se srazila čtyři osobní auta. Sníh zkomplikuje i dopravu na železnici, kvůli zavátým kolejím nejezdí opět vlaky z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem a také z Liberce přes Horní Růžodol do Karlova pod Ještědem. Tratě se zřejmě podle informací z Českých drah nepodaří zprůjezdnit dříve než v poledne.

V celém kraji duje silný nárazový vítr, který rozhání po silnicích sněhové jazyky a závěje. Špatně průjezdné jsou zejména silnice třetí třídy. Na Semilsku dokonce hrozí kvůli námraze a sněhu pády stromů. Do horských oblastí by lidé neměli vyjíždět bez náležité zimní výbavy. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, se zbytky rozbředlého sněhu, na silnicích nižších tříd a v horských oblastech leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu.

Foto: David Hecker, ČTK

Problémy s ledovkou měli řidiči také v Německu, snímek zachytil námrazu na silnicích na severu země

Sněhové jazyky se ráno tvořily také v Pardubickém kraji. Řidiči s nimi musejí počítat i na silnicích první třídy, vyskytují se zpravidla ve vyšších polohách. V okolí Lanškrounu lze očekávat i námrazu. Závěje se mohou tvořit na otevřených pláních v okolí Vysokého Mýta. Silný vítr fouká na většině území kraje.

Zvýšenou opatrnost musejí věnovat řidiči na silnicích v Královéhradeckém kraji, kde hrozí během čtvrtka při mrznoucích srážkách ledovka. Ve vyšších polohách může vítr tvořit sněhové jazyky. Přes den by mělo být zataženo. Odpoledne se od západu čeká občasné sněžení, které bude postupně přecházet do deště se sněžením.

Na řadě vedlejších silnic nižších tříd leží ujetý nebo zledovatělý sníh. Někde jsou vyjeté ledové koleje. V Krkonoších leží na silnicích ujetá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Hlavní silniční tahy jsou bez sněhu. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla ráno suchá a sjízdná bez omezení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na Vysočině fouká vítr a na silnicích se vytvářejí sněhové jazyky. Největší problémy jsou nyní na Havlíčkobrodsku. Na hlavních tazích a na dálnici D1 jsou zbytky rozbředlého sněhu a silnice nižších tříd pokrývá zledovatělá sněhová vrstva. Během dne se může kvůli sněhovým přeháňkám s deštěm a nízkým teplotám tvořit ledovka.

V noci na čtvrtek vázly kamióny v kopcích, stály například u Štoků. V ranních hodinách se stalo několik nehod. Na dálnici D1 například skončila v příkopu dodávka na 104. kilometru směrem na Prahu.

Na sněhové jazyky mohou kvůli silnému větru narazit na některých místech řidiči, kteří ráno projížděli Olomouckým krajem. Silničáři se je snaží odstraňovat, přesto nabádají řidiče k opatrnosti. Silnější vítr způsobuje potíže také v některých úsecích na Přerovsku. Se zavátými jazyky se podle silničářů mohou setkat i řidiči ve vyšších polohách Prostějovska nebo na severu kraje.

Dopravu v nejvýše položených oblastech Zlínského kraje komplikuje především nárazový vítr a mlhy, místy se tvoří také sněhové jazyky a závěje. Menší cesty na Valašsku nadále pokrývá ujetá vrstva sněhu do pěti centimetrů. Komunikace první třídy v kraji jsou převážně holé, suché, vymrzlé a sjízdné bez omezení.

Reklama

Výběr článků

Načítám