Hlavní obsah

Nečas s Bártou se přetahují o ekonoma Kohouta

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se chce ještě přesvědčit, zda ekonom a ředitel pro strategii společnosti Partners Pavel Kohout opravdu míní odejít z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Zamířit by přitom mohl k Věcem veřejným.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Ekonom a ekonomický publicista Pavel Kohout

Článek

Podle středečních LN má Kohout spolupracovat s nepsaným šéfem véčkařů, ministrem dopravy Vítem Bártou. „Mohu potvrdit, že pan Kohout se účastnil několika našich jednání k důchodové reformě, kde ale byli i další odborníci,“ uvedl Bárta.

„Domluvili jsme si (s Kohoutem) schůzku,“ řekl novinářům Nečas. Podle Kohouta, který má v NERV na starosti veřejné zakázky a právě důchodovou reformu, vede současná legislativa k tomu, že ve veřejných zakázkách se v Česku perou špinavé peníze.

„Ve skutečnosti existující zákon pro veřejné zakázky je vlastně zákonem pro praní špinavých peněz. Současný zákon umožňuje vybudovat veřejnou zakázku tak, aby vyhrál předem určený zájemce,“ uvedl Kohout v Radiožurnálu.

Kohout obhajuje Michálka

Kohout v minulosti kritizoval ODS kvůli kupónové privatizaci, v minulých letech pak občanské demokraty veřejně podporoval například na kongresech. Nedávno se však do ODS a do vlády pustil kvůli korupční kauze, která vedla k odchodu ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila.

„Pan Michálek (bývalý šéf Státního fondu životního prostředí) byl nedávno u mě v kanceláři. Šlo o to, jak optimálně vyhodnotit výběrové řízení, aby vyhrála opravdu nejlepší nabídka. To věru není v kraji zvykem. Mohu tedy dobré úmysly pana Michálka potvrdit osobně, a kdyby na to přišlo, klidně budu svědčit u soudu,“ uvedl na svém blogu Kohout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám