Hlavní obsah

Kvůli přijetí protikorupční strategie Bárta spolkl vlastní ego

Právo, Oldřich Danda

Věci veřejné podle ministra vnitra Radka Johna na vládě s radostí přijaly připomínky k protikorupční strategii. Ministr vnitra i šéf resortu dopravy Vít Bárta v rozhovorech pro Právo konstatovali, že předchozí slovní přestřelka mezi ODS a VV vyplynula jen z nedorozumění způsobené úředníkem z úřadu vlády. Ten poslal připomínky, že nebude akceptováno nahlížení do daňových přiznání a odposlechy v korupčních kauzách..

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta a ministr vnitra Radek John (oba VV)

Článek

"Ve chvíli, kdy se ukázalo, že to není názor pana premiéra, vše šlo snadno a všichni ministři unisono řešili, jak strategii vylepšit," řekl John a Bárta dodal: "Jsem rád, že rétorika nesouhlasu se proměnila na rétoriku kompromisní. Je pro vládu a pro veřejnost dobrý signál, že protikorupční strategie existuje a do čtrnácti dnů bude dopracována i včetně detailů."

Ovlivnila diskusi napjatá atmosféra mezi vámi a ODS? Alexandr Vondra vyjádřil obavy, že výběr policejního prezidenta bude nepřiměřeně ovlivňovat Vít Bárta a firma ABL. Načež Radek John uvedl, že si ODS chce udržet na vnitru vliv prostřednictvím exministra Langera.

John: Já jsem reagoval pouze na nesmyslné obvinění, že ABL chce ovlivňovat chod vnitra. To je nesmysl, tam byl kdysi z ABL náměstek (Zahálka), který se nervově zhroutil. Teď tam není nikdo. Naopak my máme evidenci o zasahování pana Langera.

Bárta: Odmítám, že by společnost ABL měla něco společného s VV, natož s policií. Naopak můžu říci, že máme zkušenost s vlivem Ivana Langera na policii. Souhlasil jsem ale s panem premiérem, že osobní výpady a invektivy by měly ustoupit debatě o faktických bodech. Rád spolknu vlastní ego za cenu, že protikorupční strategie existuje. Proto jsem, i když sedím na vládě vedle pana ministra Vondry, na toto téma nepromluvil jediné slovo.

Jakého rázu bylo vměšování Ivana Langra a co budete dělat?

John: Víme, že 10 hodin poté, co pan Michálek vypovídal v citlivé kauze na protikorupční policii, exministr Langer přinesl do týdeníku Euro citlivé informace, co pan Michálek vypovídal do protokolu. Reakcí na to je i složení nezávislé komise na výběr nezávislého policejního prezidenta.

Obrátíte se na Inspekci policie, aby to vyšetřila?

John: Já už jsem se na inspekci obrátil a budu řešit, pokud inspekce se dobere některých výsledků.

ČSSD se strategií souhlasí, chybí jí ale majetková přiznání a zrušení akcií na majitele. Byl byste pro doplnění?

John: V zákoně o veřejných zakázkách je formulace, že se výběrových řízení bude moci účastnit pouze ten, kdo doloží vlastnickou strukturu. Tímto by to bylo ošetřeno. Majetková přiznání neměla v programu žádná koaliční strana a my jsme z toho nechtěli dělat veletrh nápadů, ale průnik programů. Mně osobně by to nevadilo, protože politici přiznání dávají.

Považujte včerejšek za vítězství VV?

Bárta: Musíme to chápat jako jízdní řád, který je závazkem ministrů spravedlnosti, vnitra a celé vlády, že bude přijímat materiály v určitých datech. To je jen dílčí vítězství. Vítězství pro občany to bude, až to schválí vláda a parlament.

V kauze exministra Drobila vláda ztratila velkou část důvěryhodnosti, myslíte, že ji znovu získáte?

Bárta: Musíme postupovat dílčími kroky, protože ten úkol je veliký a složitý, vyžaduje diskusi s ústavními soudci a poslanci. Některá témata jsou politicky velmi citlivá zvláště pro strany s delší tradicí.

Zažil jste tu citlivost na vlastní kůži?

Bárta: Já už to nechci komentovat, jsem rád, že se situace uklidnila a diskuse byla racionální.

Reklama

Výběr článků

Načítám