Hlavní obsah

Starosta vydal sbírku básní a celý náklad prodal městu

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Jako v knihkupectví, prodávajícím ovšem jen jeden titul, si člověk může připadat na břeclavské radnici. Řeč je o sbírce veršů Čekání na den lásky autora Davida G. Kamenného. Zhruba polovinu knih z dvoutisícového nákladu, který celý koupilo minulé vedení města, převzal po svém předchůdci současný starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD). Teď řeší nerudovskou otázku – kam s nimi?

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sbírka básní bývalého starosty

Článek

Pikantní je, že autor veršů David G. Kamenný není nikdo jiný než bývalý břeclavský starosta Dymo Piškula (SNK ED). Pro verše si zvolil umělecké jméno, pod svým jménem zůstal po listopadových volbách opozičním zastupitelem.

Všechno to vlastně v městě rozvířila tombola. „Byla jsem na akci, která byla zpestřená tombolou. I když mám zkušenost, že zásadně nic nevyhraji, koupila jsem los. Sama akce pořádám, tak vím, že výtěžek pomáhá krýt náklady. Výhra mě překvapila. Nápis www.breclav.org napověděl, že cenu dalo město. Byla tam knížka fotek, říkám, no dobrý, to se ještě dá a pak knížka básniček nějakého Kamenného. Nechápala jsem, co to má společného s městem, až pak brácha, který se tomu strašně smál, mi vysvětlil, že to napsal bývalý starosta,“ popsala Právu své setkání s verši starosty žena z Břeclavi.

Dodala, že nechápe dvě věci. Bývalý starosta Piškula na ni rozhodně působil různými dojmy, jen ne jako poeta. A pak by měl někdo veřejnost informovat, kdo to dílo zaplatil.

Knížky má starosta v kanceláři

Že za autorem Kamenným se skrývá exstarosta Piškula, Ryšavý potvrdil. „Básnickou sbírku si vydal loni ve dvoutisícovém nákladu bývalý starosta sám. Celý náklad ale odkoupilo město a mně nyní překáží v kanceláři ještě asi tisícovka knížek. Musíme vyřešit, co s nimi, přeci jen je to určitá proinvestovaná hodnota,“ řekl ve středu Právu Ryšavý.

Úryvek z básně Věčná sláva hrdinů Davida G. Kamenného
Vždy sledován s jistou závistí ten,kdo na chvíli byl vyvolenstanout v záblesku slávy,pozemské pomíjivé slasti,která zdaleka nemá jen krásnou stranu Zasvítí tento pramen světla na toho,jehož srdce bojovnější srdce lvaa přináší každému z nás něco,co povyšuje lidskou duši tím směrem,kde leží nedostižný lidský ideál.

Že tisk sbírky nakonec platilo město, se Ryšavý, v době vydání ještě opoziční zastupitel, nedozvěděl. Radní prý o koupi sbírky starostových veršů zastupitelstvo neinformovali. „Šlo o zakázku malého rozsahu, kde je postup upraven směrnicí, podle které o nákupech do půl miliónu korun rozhoduje bez schválení zastupitelstvem přímo statutární zástupce města. Bývalý starosta sbírku zadal tiskárně Pálka, odkud ji pak město odkoupilo. Při dvoutisícovém nákladu a ceně přes 80 korun za kus byla celková částka 172 220 korun,“ řekl vedoucí odboru vnitřních věcí břeclavské radnice Zdeněk Opálka.

Potvrdil, že zastupitelé se o objednávce na tisk knihy skutečně nemuseli dozvědět. „U této objednávky stačí podpis starosty či jeho statutárního zástupce. Pokud si dobře pamatuji, podepisoval to místostarosta Pavel Dominik (SNK ED),“ dodal. Piškulův telefon ve středu nikdo nezvedal, exstarosta pracuje v Polsku.

Náklad 2000 u poezie? Unikum

K tomu je třeba ovšem také dodat, že dvoutisícový náklad u sbírky veršů je v Česku unikum.

Podle aktuální ankety Práva se náklady svazků poezie běžně pohybují v řádech stovek výtisků, náklad 500 kusů je považován za slušný. Existují samozřejmě výjimky významnějších autorů, jejichž náklad se blíží množství tří nebo pěti tisíc. S prodejem takového počtu se však počítá v řádu let, tří i čtyř. Všeobecně se dnes náklad jakéhokoli nedotovaného literárního titulu nad 1500 kusů považuje za úspěch, u poezie za mimořádný.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sbírka básní bývalého starosty

Sbírka veršů se stala součástí dárků, které vedení města věnuje návštěvám. Také pracovníci úřadu dostali nabídku k odkoupení veršů, aby jimi podarovali příbuzné a známé. „Nutno ovšem dodat, že nabídky a výzvy vycházející tehdy z kanceláře starosty, bylo třeba vnímat jako příkaz, pokud člověk nechtěl mít problémy,“ řekl pod příslibem zachování anonymity jeden z městských zaměstnanců.

Sbírka veršů není jediným publikačním projektem bývalého starosty. Město loni financovalo i DVD Moravské letopisy natočené podle Piškulova scénáře, předtím i DVD věnované Lednicko-valtickému areálu. V tomto posledním případu ale má počin bývalého starosty dokumentární hodnotu a je použitelný pro prezentaci Břeclavi, respektive regionu. K básničkám autora pod pseudonymem Kamenný by se musel vyjádřit literární kritik.

Anketa

Čtete verše?
ano, pravidelně
4,4 %
jen občas
25,8 %
čtu jen prózu
44,1 %
knihy nečtu vůbec
25,7 %
Celkem hlasovalo 8329 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám