Hlavní obsah

Opakované volby jitří v Českém Těšíně atmosféru

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Těšín

Jen pár dní před sobotními opakovanými volbami v Českém Těšíně atmosféra ve městě houstne. Nejprve se do sporu, zda mohou lidé vybírat také kandidáty SOS pro Český Těšín, dostala radnice s celostátním vedením Strany pro otevřenou společnost (SOS).

Foto: Aleš Honus, Právo

Marian Kuś

Článek

Nyní vyšlo najevo, že opakované hlasování doprovází i trestní oznámení. Jedno podal lídr kandidátky SOS pro Český Těšín Marian Kuś, druhé vedení Českého Těšína. 

Opakované hlasování se v Českém Těšíně uskuteční v sobotu 8. ledna za zvýšeného dohledu policie i mezinárodní organizace Transparency International. Výsledek říjnových komunálních voleb zrušil Krajský soud v Ostravě v polovině listopadu právě kvůli nakupování hlasů pro SOS pro Český Těšín.

Svědci, mezi nimiž byli bezdomovci a sociálně slabí, vypověděli, že za vhození lístku s předem označenou kandidátkou SOS pro Český Těšín inkasovali od neznámých lidí až 700 korun. Kandidátka, jejímž lídrem byl bývalý spolupracovník StB Marian Kuś, tak ve volbách získala šest míst v 27členném zastupitelstvu. Kupčením s hlasy se stále zabývá i policie.

Kandidatury by se museli vzdát jednotliví kandidáti, v případě, že tak neučiní, je kandidátka platná
Vladimír Řepka z tiskového odboru ministerstva vnitra

Celostátní vedení SOS se ústy své místopředsedkyně Pavly Brady rozhodlo kandidátku SOS pro Český Těšín „zrušit“. Strana odvolala původního volebního zmocněnce v Českém Těšíně a nahradila ho novým. „Ten 23. prosince zaslal poštou na městský úřad odvolání všech kandidátů SOS pro Český Těšín. Učinili jsme všechny kroky k tomu, abychom zabránili opětovné kandidatuře kandidátů SOS pro Český Těšín,“ řekla Brady.

Vedení českotěšínské radnice je ale přesvědčeno, že strana nemůže kandidáty odvolat. Za pravdu mu dává i ministerstvo vnitra. „Kandidatury by se museli vzdát jednotliví kandidáti, v případě, že tak neučiní, je kandidátka platná,“ informoval Vladimír Řepka z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Toho, že by se vzdali samotní kandidáti, se ale SOS nedočká. „Chceme v novém hlasování znovu uspět,“ prohlásil lídr kandidátky Kuś. On sám pak podal na Brady u Nejvyššího státního zastupitelství v Brně trestní oznámení.

Místopředsedkyně SOS by podle něj mohla být podezřelá ze spáchání trestného činu podvodu a pomluvy.

Trestní oznámení ale „letí“ i na SOS pro Český Těšín. Podali ho českotěšínští radní, a to na autora letáku, který dostali obyvatelé města do schránek, podepsaného SOS pro Český Těšín pro trestný čin šíření poplašné správy a poškozování cizích práv. „Autor záměrně několik dní před volbami použil nepravdivé údaje o investicích a zadlužení města, aby poškodil stávající koalici. Je to již druhý příklad špinavé kampaně, a obáváme se, že ne poslední,“ domnívá se vedení radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám