Hlavní obsah

Prezident vyzval Němcovou a Štěcha: nezapomeňte klíče od klenotů

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus se v úterý sešel na pracovním obědě s předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS) a šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Kromě toho, že se Klaus pozastavil nad obměnou vedení obou komor parlamentu, oba politiky také vyzval, aby si příští úterý nezapomněli na Hrad přinést klíče od korunovačních klenotů. Štěch si šel na Hrad také pro vysvětlení "neexistující dohody" koaličních partnerů, kterou Klaus zaštítil. Prý žádná nebyla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

President Václav Klaus přijal předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) a šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD).

Článek

„Je to již tradiční setkání, nicméně v netradičním složení. Já jsem si zvyknul už čtyři roky na dvojici Vlček-Sobotka v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Tady se nám to obměnilo a dokonce jsem pochopil, že se prohodily i politické strany. Dříve to bylo úplně obráceně,“ poukázal Klaus před obědem.

V minulém volebním období byl v čele Sněmovny sociální demokrat Miloslav Vlček, zatímco Senátu kraloval občanský demokrat Přemysl Sobotka. „Je to nová sestava, nicméně všichni máme zkušenosti z parlamentní práce, pan prezident stál čtyři roky v čele dolní komory parlamentu,“ poznamenala Němcová. „Svým způsobem jsem se na něj těšil,“ podotkl k pracovnímu obědu s prezidentem Štěch.

Štěch ví, kde má klíč od klenotů

Klaus využil setkání, aby předal šéfům horní i dolní komory pozvánku na setkání rady pro zajištění péče o katedrálu svatého Víta. „V květnu loňského roku jsme uzavřeli dohodu o katedrále. A výsledkem toho také byl vznik institutu zvaného Rada katedrály, což jsou klíčníci, oněch sedm osobností, které mají klíč od našich klenotů,“ vysvětlil prezident.

Doplnil, že příští týden v úterý se uskuteční první setkání tohoto seskupení s následným přesunem směrem ke korunovačním klenotům. „Takže prosím vás, klíč s sebou,“ vyzval Klaus šéfku Sněmovny i předsedu Senátu.

Štěch k tomu poznamenal, že když se o akci týkající se katedrály dozvěděl, pomyslel si, že to bude asi prověrka, zda ví, kde klíč má a kde je uložen. Poukázal na to, že jeden jeho kolega, kterého nechtěl jmenovat, nemohl klíč dohledat. To ale není Štěchův případ. „Mohu informovat, že klíč je správně uložen, že je k dispozici, a že rád přijdu,“ prozradil předseda Senátu.

Dohodu o společné správě katedrály sv. Víta podepsali loni v květnu prezident Klaus a pražský arcibiskup Dominik Duka. Na základě dohody se o svatostánek starají stát i církev společně. Duka s Klausem se také dohodli právě na vytvoření rady pro zajištění péče o katedrálu.

Členy jsou držitelé klíčů nutných k vyzvednutí korunovačních klenotů. Jde o prezidenta, arcibiskupa, pražského primátora, šéfy horní a dolní komory parlamentu, premiéra a probošta Metropolitní kapituly u sv. Víta.

Klaus přesvědčil Štěcha, že žádná dohoda na Hradě nevznikla

Nejvyšší ústavní činitelé probírali při společném obědě zejména pracovní záležitosti. Němcová například s Klausem probrala změny jednacího řádu Sněmovny, které sice mají prodloužit legislativní proces, ale také ho „zprůhlednit a pročistit“. Podle Němcové Klaus s navrhovanými změnami souhlasil.

Dalším tématem oběda byla komunikace mezi jednotlivými úřady Hradu a parlamentu, Štěch také s hlavou státu probíral zahraniční reprezentaci. Prezidenta se rovněž ptal, jak je to s onou dohodou uzavřenou na Hradě mezi koaličními partnery před hlasováním o nedůvěře vládě, jejíž existenci Klaus v pondělí radikálně popřel.

„Pan prezident mě ujistil, že žádná dohoda není,“ řekl Štěch s tím, že prezidentův obrat si vysvětluje tím, že byla uzavřena dohoda týkající se rezignace policejního prezidenta Oldřicha Martinů, ale žádná další už uzavřena nebyla, dostalo se Štěchovi vysvětlení, s nímž se plně spokojil.

K obědu se podával pstruh. Němcová výběr dietního pokrmu ocenila vzhledem proběhnuvším svátkům, které jsou spojeny se zvýšeným přísunem laskomin.

Reklama

Výběr článků

Načítám