Hlavní obsah

Nečasův úřad chce změnit Johnův protikorupční plán

Právo, Jan Rovenský

Jen dva týdny poté, co se kvůli korupční aféře málem rozpadla vláda, se už schyluje k další hádce. Klíčovým tématem středeční schůze kabinetu totiž bude strategie boje proti korupci, již se na poslední chvíli snaží změnit úřad vlády. Právu to v pondělí potvrdil ministr vnitra Radek John (VV).

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové koaličních stran. Zleva Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

Úřad své námitky poslal až po uzávěrce připomínkového řízení, jen den po schůzce na Hradě, která se konala 21. prosince, kdy se zachraňovala vláda. Premiér úřad přímo neřídí (vedoucím je Lubomír Poul), ale sám úřad by těžko do připomínek vstupoval bez vědomí předsedy vlády.

Premiér Petr Nečas (ODS) před Vánocemi slíbil, že vláda hned na počátku ledna strategii schválí, ale o výhradách nemluvil. „Všechny připomínky od nevládních organizací a ministerstev jsme zapracovali a do vlády byla překládána protikorupční strategie bez rozporu. Nicméně dvacet dní po konci meziresortního připomínkového řízení přišlo 22. prosince z úřadu vlády nečekaně několik připomínek,“ řekl Právu John.

Přiznal, že připomínky mohou způsobit komplikaci při přijímání strategie. „Nebude to tak jednoduché, jak jsem si myslel, že to bude,“ podotkl.

„Mrzačení textu“

Ministr vnitra Právu řekl, že se úřadu vlády například nelíbí způsob, jakým strategie řeší nahlížení do daňového řízení. Policisté totiž od 1. ledna přišli o možnost vstupovat do daňového řízení, což podporoval Topolánkův ministr financí Miroslav Kalousek a prosadila Fischerova vláda. VV chtějí tuto možnost opět zavést.

Úřad má dále i námitky k tomu, že by se mohli začít odposlouchávat účastníci všech kauz s trestní sazbou nad osm let. Hranice pro zvlášť závažné zločiny, u nichž lze nasadit odposlechy, totiž novela zákona zvedla z osmi na deset let, a tím z něj vypadly některé hospodářské trestné činy či korupce, kde je horní sazba osm let. „Neboli věci, které jsme vyjednávali mezi špičkami koalice, jsou najednou připomínány. Mám pocit, že by došlo k mrzačení textu. Doufám ale, že jde o nedorozumění, které si ve středu vysvětlíme,“ uvedl.

První místopředseda TOP 09 Kalousek si nemyslí, že středeční schůze vlády bude zvláštní. „Počítám, že to bude standardní zasedání,“ uvedl. Podobně se vyjádřil i ministr dopravy Vít Bárta (VV). „Pevně doufám, že ve vládě nastartujeme naše reformní snažení,“ řekl Právu.

Šéf resortu obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra včera protikorupční strategii ještě studoval.

Podle ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga krize nenechala ve vládě větší stopy na vzájemné důvěře. Vztahy prý budou vždy problematické. „V Rakousku, kde byly často koaliční vlády, jsem se naučil toto stupňování: protivník– nepřítel–úhlavní nepřítel–koaliční partner–spolustraník,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám