Hlavní obsah

Lékaři stahují výpovědi, ne všechny ale nemocnice vezmou zpět

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří z 3830 nemocničních lékařů, kteří již podali výpověď, ji už první pracovní den v novém roce stáhli. „Původně dalo v Motole výpověď 55 lékařů, ale čtyři už ji stáhli a další o tom také uvažují, ale to ještě nemám na stole,“ řekl Právu v pondělí Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice Motol.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například na interní klinice chtěli odejít mladí neatestovaní lékaři. „Výpovědí přišlo třináct, ale nakonec ji potvrdili jenom tři,“ řekl Právu přednosta kliniky profesor Milan Kvapil.

Podobná situace je i ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady Praha, kde pracuje na rentgenologii i šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel, který akci lékařů Děkujeme, odcházíme organizuje.

„Výpověď v nemocnici na Vinohradech podalo 81 lékařů, ale pět z nich už ji stáhlo,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Jana Jelínková. Dodala, že s lékaři, kteří výpověď podali, jednají přednostové klinik. „Nezaručuji, že všichni, kteří výpověď podali, budou vzati zpět.

U nás pracuje 825 lékařů a 70 jich podalo výpověď. Vím už nejméně o pěti, kteří výpověď stáhnou, a podle zpráv přednostů klinik je další budou následovat.
ředitelka plzeňské fakultní nemocnice

S některými z nich spokojenost nebyla, a tak ji vedení klinik a následně vedení nemocnice přijme,“ uvedla Jelínková. Potvrdila tak, že s některými lékaři se rozloučí proto, že s jejich prací nebyla zrovna spokojenost.

Také v plzeňské fakultní nemocnici lékaři začínají stahovat své výpovědi. „U nás pracuje 825 lékařů a 70 jich podalo výpověď. Vím už nejméně o pěti, kteří výpověď stáhnou, a podle zpráv přednostů klinik je další budou následovat,“ řekla Právu v pondělí ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec svolal na čtvrtek krizový štáb kvůli odchodům lékařů.

Jednání s lékaři o výpovědích plánuje i Středočeský kraj, řekl to včera novinářům hejtman David Rath (ČSSD). „Podle individuálních podmínek a potřeb jednotlivých oddělení by mohli ředitelé nemocnic jednat s některými lékaři, aby se za určitých podmínek vrátili zpět,“ řekl Rath.

Ne všude ale kraj může vzít lékaře zpátky, na některá oddělení mají přijít už noví lékaři. Jako příklad Rath uvedl oddělení ARO kladenské nemocnice, kde už vedení jedná o vzniku nového týmu v čele s novým primářem, který během února původní lékaře nahradí.

Nejvíce odcházejí chirurgové

Engel Právu potvrdil, že nejvíce z podaných 3830 výpovědí dali chirurgové, anesteziologové, internisté, neurologové a rentgenologové. „Přesná čísla ještě nemáme,“ řekl Engel. Podle něj ve výpovědní lhůtě, která poběží do konce února, může kterýkoliv lékař, který výpověď podal, ji stáhnout zpět. „Je to jeho osobní rozhodnutí,“ řekl Engel s tím, že neočekává, že drtivá většina lékařů by ji zpět vzala. Naopak je přesvědčen, že skutečně téměř všichni, kteří výpověď podali, 1. března nepřijdou do práce.

Výpovědi podali lékaři v 78 ze 192 nemocnic. Nejvíce v Moravskoslezském kraji, dále v kraji Vysočina, Jihomoravském, Zlínském atd. V Královéhradeckém například podalo výpověď 308 lékařů, z toho 187 z fakultních nemocnic. Z pěti nemocnic ve Středočeském kraji odchází 144 lékařů. Nejvíce z kladenské nemocnice – 68 a z nemocnice v Kolíně – 44. Kraj chce s lékaři jednat, zda by je nevzali zpět. V Praze se zatím ví, že podalo výpověď 560 lékařů, ale protože v hlavním městě je koncentrace lékařů největší, dostupnost péče tolik ohrožena není.

Heger bude jednat s řediteli nemocnic

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň Právu v pondělí řekl, že ministr nezná oficiální čísla odchodu lékařů z nemocnic. „Jakmile je budeme mít, pan ministr se sejde s hejtmany i s řediteli nemocnic, aby společně hledali řešení,“ řekl Sršeň s tím, že s řediteli fakultních nemocnic, které jsou největší v zemi, se sejde ministr již tento pátek.

Podle Engela odchody lékařů nezastaví ani kritika prezidenta republiky Václava Klause v novoročním projevu, i když lékařský stav přímo neuvedl. Hromadné odchody ale označil za „nepřijatelné vydírání“. Podle Engela důvody odchodu lékařů z nemocnic jsou opodstatněné. „A na tom se nemůže nic změnit,“ řekl Právu Engel.

Lékaři požadují přidání na 1,5násobek průměrného platu v zemi pro začínajícího lékaře (asi 35 000) a trojnásobek pro kvalifikovaného lékaře (zhruba 72 000 korun), a to za základní pracovní dobu. Dnes berou v průměru 45 až 50 000 Kč hrubého měsíčně, ale se všemi příplatky a službami. Jsou však nemocnice, kde průměrný plat lékaře je přes 70 000 korun a primářů kolem 100 000 korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám