Hlavní obsah

Klause "strašně zlobily" spekulace o dohodách na Hradě

Novinky, jim
Lány
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus označil spekulace kolem utajené dohody, která odvrátila případný pád vlády a jejímž garantem se Klaus stal, za absurdní a nesmyslné. Veškeré komentáře jsou podle něj jedna z největších absurdit, jakou média v posledních letech uvedla. Dodal také, že se na novináře „strašně zlobil“. Sdělil to v pondělí po tradičním novoročním obědě s premiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Radkou v Lánech.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus pozval s manželkou Livií v novém roce na tradiční oběd do Lán premiéra Petra Nečase s chotí Radkou.

Článek

Klause pobouřil výklad některých komentátorů, kteří utajenou dohodu, na jejímž základě se Věci veřejné rozhodly podpořit vládu a dosáhly odstoupení policejního prezidenta z funkce, pokládali za porušení parlamentárního systému. Kvůli vládní krizi si Klaus před 14 dny pozval zástupce koalice na Hrad, podrobnosti jednání však zveřejněny nebyly. Věci veřejné po něm ale slíbily, že vládu podpoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas hovoří k novinářům po společném obědě se svou chotí a prezidentském párem.

„Váhal jsem celých 14 dní, jestli mám vystoupit s tiskovou konferencí, kde bych se strašně zlobil, nad nápady některých vašich kolegů, že tady porušuji systém parlamentní demokracie vytvářením tajuplných dohod,“ divil se před novináři Klaus.

Podle něj byly všechna nařčení a spekulace naprosto absurdní a nesmyslné s tím, že domněnky o tom, že by se na Hradě bavili o jménech nebo rozšíření kompetencí prezidenta v zahraniční politice, obsahem dohody nebyly. Dokonce prý nedošlo k žádné dohodě, ať už ústní nebo písemné. Ovšem tehdy o uzavření dohody mluvil sám Klaus a tvrdil, že je jejím garantem.

Foto: Petr Horník, Právo

Manželka premiéra Radka Nečasová vystoupila před novináři vůbec poprvé. Obědové menu měla napsané na papírku, s mikrofonem pomohl prezident.

„Já jsem chtěl přispět k tomu, aby se na sebe členové vlády méně mračili a více se na sebe usmívali,“ vysvětloval Klaus. „Pokládám to za jednu z největších absurdit, jakou média za ta poslední léta tady udělala,“ dodal prezident.

V odpovědi rakouskému občanu českého původu Philippu Janýrovi prezidentská kancelář uvedla, že úřad prezidenta není účastníkem žádné politické dohody. "Schůzky, na které se představitelé koaličních stran dohodli na podpoře vlády, se zúčastnil prezident republiky jako svědek," uvedl tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

Odmítl tak žádost Janýra o zveřejnění obsahu dohody. Žádné garance Klaus stranám neposkytl, pouze se nabídl, že v případě potřeby dosvědčí zúčastněným stranám, zda došlo či nedošlo k jejímu porušení, uvedl dále Jakl v odpovědi.

Manželky probraly rodinu, školství...

Radka Nečasová poznamenala, že na zámku v Lánech byla již v září, tentokrát ji však Livie Klausová provedla i soukromými prostorami, což popsala jako velmi zajímavé. Podle Klausové si manželky státníků během prohlídky povídaly o rodině, Vánocích a Silvestru, ale došlo prý i na závažná témata, která obě ženy „trápí“, jako například oblast školství, čemuž se dámy věnovaly posléze i u stolu se svými muži.

Foto: Petr Horník, Právo

Radka Nečasová se svým manželem Premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Ti mezitím probrali mimo jiné i pracovní záležitosti, například ladili zahraniční cesty ústavních činitelů. „Bavili jsme se o některých drobnostech, časových akcích, zda to či ono se hodí v tu a tu dobu, abychom se na zahraničních cestách nedublovali,“ vysvětlil Klaus.

Kauzou Drobil se nezabývali, premiér jen uvedl, že Klause informoval o tom, že by chtěl mít nového ministra životního prostředí v řádu dnů.

...a pak si všichni dali jelení kýtu

Oba páry si vyměnily také dárky, nad nimiž se shodly, že byly milé a příjemné.

Nečasovi dostali k obědu v Lánech jako předkrm šunkovou rolku, jako hlavní chod jelení kýtu a na závěr zmrzlinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Radka Nečasová

Reklama

Výběr článků

Načítám